Lastovsko otočje nalazi se u južnoj Dalmaciji, zbog čega se odlikuju blagom mediteranskom klimom. Zbog svojeg dobrog položaja, a i malo sreće, Lastovsko otočje može se pohvaliti s prosjekom od čak 2700 sunčanih sati godišnje.

Uz sunce, Lastovsko otočje je obdareno i bogatim gustim šumama, plodnim poljima, visokim strmcima i predivnim plažama. Prirodna raznolikost je velika, a i posebna, pa je upravo iz tog razloga ovo područje od 2006. godine proglašeno Parkom prirode naziva „Park prirode Lastovsko otočje". Ovom se odlukom pod zaštitu tako stavilo čak 46 otoka, otočića, hridi i grebena koji se prostiru na ukupno 53 km2 kopnene i 142 km2 morske površine. Najveći otoci su Lastovo i Sušac, popularne turističke destinacije za sve ljubitelje mirnijih otoka.

Što vidjeti?

Više od 70% površine otoka prekriveno je šumom, što ga, pored Mljeta, čini najšumovitijim hrvatskim otokom. Na otoku se nalazi svega pet naselja, a to su: Lastovo - glavno selo u potpunosti zaštićeno kao spomenik kulture. Sa svojom lijepom renesansnom arhitekturom selo će očarati svakog ljubitelja povijesti i kulture. Lastovo je također dom nekolicine restorana, barova, trgovina te tržnica koje će vas oduševiti sa svojom lokalnom ponudom. No, prije nego stignete do Lastova, stići ćete na Uble - jedinu trajektnu luku, također i jedino mjesto s benzinskom postajom na otoku. Također, tu su i Pasadur, Zaklopatica i Lučica, a jedno od poznatijih odredišta na otoku je Skrivena Luka - poznata i kao Porto Rosso, ova prekrasna uvala idealna je, ako dolazite vlastitim brodom. Također ćete pronaći mini nautički centar, izvrstan restoran i kamp u masliniku. U njemu se nalazi i jedan od najstarijih svjetionika na Jadranu kojeg svakako trebate posjetiti.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Plaže na kojima ćete poželjeti ostati

More Lastovu, baš kao i ostatku Dalmacije, kristalno čisto. Zamislite odmor uz brčkanje u bistroj, zelenkasto plavoj boje. Upravo zbog ovih boja, Lastovo je popularno među turistima iz cijelog svijeta. Male zabačene uvale skrivene od pogleda očiju, gusta borova šuma koja pruža duboki hlad te netaknuta priroda. To vas očekuje zaputite li se u istraživanje plaža na Lastovu. Svaka od plaža ima kristalno čisto more, a neke od najpopularnijih su šljunčana plaža Dragovoda, plaža „Pod Mrčaru“, Konopljica, Barje, Portić. Tu je i plaža Perna kojoj je moguće doći samo s mora, a jedna od ljepših plaža je plaža Korita koja se nalazi 1 km od naselja Zaklopatica. Do nje je moguće doći vlastitom brodicom ili pješice šumskim putem. Kompletan popis svih plaža možete pogledati na stranicama Turističke zajednice Lastova.

Pogled koji oduzima dah

Bavite li se pješačenjem ili bicikliranjem, svakako vam savjetujemo da se popnete na najviši vrh otoka Lastova - Hum koji se nalazi na 417 m nadmorske visine. S njega se pruža nezaboravan pogled na more i otočje. Kad osvojite najviši vrh, tu su još dva vrha koja možete staviti na popis – Mali Hum (415 metara visine), te Pleševo brdo (400 metara visine).

Aktivnosti ne nedostaje

Domaća i ukusna lokalna hrana odlično prijanjaju uz izbor izvrsnih domaćih vina, a dobri uvjeti za bavljenje rekreativnim sportovima kao što su pješačenje, biciklizam, plivanje, ronjenje, rekreativni ribolov, vožnja kajakom, svakom posjetitelju garantiraju ugodan boravak. Na Lastovu možete obići mnogobrojne uvale i odabrati „vašu“ iznajmljenim skuterom, biciklom, autom ili motornim čamcem, a postoje i dvije škole ronjenja. Ono što svakako preporučujemo je da se zaputite u otkrivanje otoka pješice, jer na otoku postoji više od 200 kilometara pješačkih staza.

Poželite li zaroniti tu je i bogat podvodni svijet. Skriveni prolazi i špilje te raznolikost podmorja raj je za ronioce. Najatraktivnije lokacije za ronjenje su seka Drašan (sjeveroistočna strana otoka), plićina Petrovac na kojoj ćete pronaći zaštićeno podmorsko arheološko nalazište te otočić Bijelac. Otočić Bijelac je posebno zanimljiv turistima jer se ispod njega nalazi podvodni prolaz kroz otok. Tu su još i otočić Tajan s podvodnom špiljom, te rt Struga sa zanimljivom florom i liticama do 80 m dubine.

Smještaj kakav niste vidjeli

Iako Lastovo pruža smještaj na svakom od šest naselja na otoku, jedan tip smještaja posebno je zanimljiv. U ponudi otoka Lastovo su privatne kuće za odmor, sobe i apartmani, smještaj u kampu, no posebnu pažnju uzeo nam je smještaj u jednom do dva svjetionika. Svjetionik Sušac i Svjetionik Struga pružaju nezaboravno iskustvo odmora koje ćete pamtiti cijelog života.

Kako doći?

“Park prirode Lastovsko otočje” možete posjetiti tijekom cijele godine, a stići možete iz dva pravca; Splita i Vela luke (otok Korčula). Iz Splita svakodnevno za Lastovo plovi katamaran i trajekt. Putovanje trajektom traje cca. 5 sati. Katamaran je nešto brži, plovi cca. 3 sata. Tu je i privatni brod G-V Line koji Lastovo povezuje s Dubrovnikom. Za posjet parku prirode ne postoji službeni ulaz, a točan cjenik svih usluga parka možete pronaći na službenim internetskim stranicama parka ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju