Predivna Zrmanja izvire u Lici ispod Velebita i vrha Poštaka pa vijuga oko 70 kilometara – najprije na jug, a potom svojeglavo promijeni smjer na zapad, prema moru. Na svojem putu prođe kroz Obrovac pa jurne do Novigradskog mora.

Na Mokrom polju dobar dio Zrmanje se razlije po krškom podzemlju pa ljeti ondje ostane tek suho korito. Osim litica kanjona Zrmanje koje izazivaju strahopoštovanje, divljenje stvara i najviši slap na Zrmanji - Veliki buk, koji se smjestio nedaleko od mjesta gdje rijeka Krupa utječe u Zrmanju. 

Obrovac i Jankovića buk 

Gradić na obalama rijeke Zrmanje nekoć je bio pod Osmanlijama koji su ondje gradili brodove kojima su prevozili sol od Zadra i Paga. Danas je Obrovac mirno mjesto, idealno za uživanciju s pogledom na rijeku. Ondje ćete pronaći srednjovjekovnu tvrđavu Kurjaković, a u blizini je i arheološko nalazište Cvijina gradina. Od starog autobusnog kolodvora do Jankovića buka možete krenuti mirnom i laganom šetnicom što ide cijelim putem uz prekrasnu rijeku Zrmanju. Dočekat će vas slap Jankovića buk koji je nekoć bio poznat po mlinicama, ali danas su one nažalost ruševine.

Pueblo plato

Krenete li cestom iz Jasenica prema Obrovcu stići ćete do jednog od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Pariževačku glavicu, poznatu i kao Pueblo plato pronaći ćete tako da nakon prolaska kroz Jasenice skrenete na makadamski put i nastavite prema zaravni, uz kanjon rijeke Zrmanje. Upravo ondje se nalazilo filmsko indijansko selo - domovina Winnetoua. Serijal filmova o indijanskom junaku Winnetou, snimljen prema romanu Karla Friedricha Maya mnoge je posjetitelje privukao na mjesta Lijepe Naše gdje je i sniman.

Prizor koji oživljava uspomenu na svijet kauboja i indijanaca obožavatelje Winnetoua magnetski privlači godinama. Dođu oni na rub kanjona Zrmanje gdje zastanu na platou i sjetno uzdahnu "Ah, Rio Pecos!". A oni koji žele znati više o mjestima na kojima se snimao film te uživati u prirodi, mogu krenuti i na neku od organiziranih tura iz Maslenice.

Naša najkraća rijeka: Stoljećima napaja Dubrovčane, a toliko je malena da u nogometno igralište stane - triput Rijeka Ombla - 7 Rijeka Ombla - 6 Rijeka Ombla - 5 +3 Rijeka Ombla - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju