I dok svjedočimo brojnim klimatskim promjenama i uporno čujemo pozive za očuvanje planeta, čini se kako ti isti pozivi ne zanimaju vodeće aviokompanije...

Više od pet tisuća potpuno praznih putničkih letova odletjelo je u britanske zračne luke ili iz njih od 2019. godine, otkriva britanski Guardian.

Dodatno, čak 35 tisuća komercijalnih letova prometovalo je s tek neznatnim kapacitetom popunjenosti od 2019. Ukupno je na tim letovima bilo popunjeno manje od 10 posto sjedala, prema analizi podataka Uprave za civilno zrakoplovstvo (CAA). To čini ukupno oko 40 tisuća takozvanih "letova duhova".

U jednom tromjesečju, na primjer, 62 prazna zrakoplova napustila su zračnu luku Luton za Poljsku, dok su u drugom s Heathrowa bila 663 gotovo prazna leta u SAD ili iz njega. Oba tromjesečja bila su tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Putovanje zrakoplovom rezultira s više emisija ugljika po satu nego bilo koja druga aktivnost te letovi dolaze u fokus boraca za klimatske promjene. Oni su otkrića o letovima duhova nazvali "šokantnim" i rekli kako je potreban porez na gorivo za mlazne zrakoplove te da treba preispitati planove za proširenje zračnih luka. Britanska vlada opisuje letove duhova "štetnima za okoliš".

Zašto letovi duhova postoje, nije do kraja jasno. Samo zrakoplovne tvrtke znaju razloge, ali ne objavljuju podatke koji objašnjavaju tu praksu. Pretpostavka je da se letovi izvode kako bi aviokompanije ispunile pravila o "čuvanju slotova" u zračnim lukama.

Drugi razlozi koje zrakoplovni prijevoznici navode uključuju premještanje zrakoplova. Ali to se ne može provjeriti, a aktivisti smatraju kako je potrebno više transparentnosti po ovom pitanju.

U svakom slučaju, ovih letova je završetkom pandemije ipak manje, ali i dalje postoje te će narednih godina zasigurno doći do što većih pritisaka za njihovim gašenjem.

Na nebu ništa novo: Proglašene najbolje svjetske aviokompanije Qatar Airways - 1 Qatar Airways - 2 Qatar Airways - 3 +1 Qatar Airways - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju