Često u bespućima interneta nabasamo na tekstove o putovanjima i avanturama života, ali onda, nakon što pročitamo uvjete, shvatimo da se osobe iz Hrvatske najčešće ne mogu prijaviti. E, pa, ako imate 18 godina, na ovo se možete prijaviti kao i ostali vršnjaci iz Europske unije, pa nemojte da vam propadne prilika za besplatno putovanje vlakom!

Inicijativa DiscoverEU, koju je pokrenula Europska unija, pruža mladima mogućnost istraživanja Europe i stjecanje raznih iskustava. Na put se mogu zaputiti sami ili s grupom (maksimalno četvero), što je vjerojatno opcija za koju se većina i odlučuje. Ovaj put ima razne benefite jer, uz iskorištavanje slobode kretanja unutar EU-a, mladi će upoznati povijest drugih zemalja, naučiti više o europskoj kulturnoj baštini te se povezati s ostalim vršnjacima s kontinenta.

Putovanje Putovanje (Foto: Guliver/Thinkstock)

Vjeruje se kako će ova inicijativa omogućiti mladim ljudima razvijanje životnih vještina za budućnost te da će pomoći u shvaćanju drugih kultura. Oni koji imaju invaliditet ili zdravstveni problem također mogu sudjelovati u putovanju, a dobit će svu pomoć europskih institucija. Putuje se željeznicom (iako postoje neke iznimke za one koji žive u udaljenim mjestima), a otkako je otvoren prvi krug prijava (lipanj 2018.), 50.000 mladih dobilo je putnu propusnicu. Trenutačno traje drugi krug, a prijave su moguće do 28. studenog.

Kako biste se mogli prijaviti, morate biti rođeni 2001. godine te biti građanin EU-a ili imati prebivalište u EU-u. Svi prijavljeni morat će za početak riješiti kviz, osim ako se ne prijavljuju za putovanje u grupi. Oni odabrani moći će putovati minimalno jedan, a maksimalno 30 dana, u razdoblju od 30. travnja do 31. listopada iduće godine. Kako smo već i rekli, putuje se vlakom – potpuno besplatno.

Za sve informacije u prijavama i putovanju, kliknite na sljedeći link.

5 fenomenalnih manje poznatih mjesta u Europi koja morate posjetiti Mjesta u Europi koja treba otkriti - 4 Mjesta u Europi koja treba otkriti - 1 Mjesta u Europi koja treba otkriti - 2 +1 Mjesta u Europi koja treba otkriti - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju