Osjećate li ponekad zasićenost jednim te istim destinacijama? Mjesta poput Amsterdama, Pariza, Londona svakako su destinacije na kojima barem jednom želimo biti, no ne poželite li nekad otkriti nešto novo, drugačije? Neka mala skrovita mjesta, tek neotkrivena, ali koja bi pobuđivala vašu radoznalost i pružila neprocjenjivo i sasvim drugačije iskustvo? Naišli smo na upravo takve destinacije i izdvojili ih za vas.

Erice u Italiji

Prvo od njih, nama u susjedstvu, naselje je Erice. Odvede li vas put na Siciliju, svakako posjetite to povijesno naselje koje se nalazi u provinciji Trapani. Što je toliko posebno u ovom naselju? Erice je smješten na istoimenom brdu, a na njega se možete uspeti žičarom. Prava je srednjovjekovna znamenitost što se vidi u njegovoj arhitekturi. Zanimljivo je to što se često zna izgubiti u kolonama oblaka koje lokalno nazivaju "poljupcem Venere". Naselje je ostalo vjerno sicilijanskoj tradicionalnoj izradi umjetnina poput ručno rađene keramike i ručno tkanih ćilima. Također, možete istražiti njihova poganska vjerovanja i običaje koji su utjecali na kulturu naselja.

Warth u Austriji

Jeste li znali da je Warth najsnježnije naselje u Austriji? Ako ste veliki obožavatelj snijega, ovo malo naselje u austrijskim Alpama definitivno je za vas. Navodno godišnje padne čak do 11 metara snijega. Što ondje raditi? Naravno, uz toliko obilja snijega, ovo je savršeno mjesto za skijanje i snowboarding. Ima toliko snijega da se čak i koncem ožujka često može bez problema skijati. Stoga, ne padne li i ove godine pravi snijeg kod nas doma, znate kamo morate otići.

Moustiers-Sainte-Marie u Francuskoj

U jugoistočnoj Francuskoj smjestilo se, kako kažu, najljepše naselje Francuske. Leži na zapadnom ulazu riječkog kanjona Gorges du Verdon koji se smatra jednim od najljepšim u Europi. Ovo naselje posebno je poznato i cijenjeno po keramičkoj tradiciji. Posebno očarava pogled na samo naselje kad padne mrak , a svjetla Moustiers-Sainte-Mariea osvijetle kanjon u pozadini. Definitivno nešto što vrijedi vidjeti uživo.

Egusheim u...i opet Francuska

Još jedno francusko naselje zagolicalo je našu maštu. Ovo malo naselje doslovno izgleda kao da je iz bajke. Izgledom podsjeća na njemački grad Rottenburg, ali još je manje, pa time i slađe. Također spada u jedna od najljepših francuskih naselja. U 2013. dobiva titulu najdražeg francuskog sela. U ovo područje pristiže puno turista jer je regija vrlo poznata po odličnom i kvalitetnom alzaškom vinu. Ako vas cesta dovede do Egusheima, svakako se priključite degustaciji vina u drevnim podrumima.

Ballycotton na Zelenom Otoku

Nema samo Francuska zanimljiva idilična naselja. Jedno takvo je i obalno naselje Ballycotton u Irskoj. Nalazi se u okrugu County Corka, 40 kilometara nedaleko od Cork Cityja. To je ribarsko naselje koje leži na stijenama Ballycotton zaljeva i ima pješčane plaže koje se pružaju duž 25 kilometara. Trenutno naselje nanovo je postavljeno po uzoru na starije naselje koje pak je cijelo pod vodom. Naime, stijene se svakih nekoliko godina drugačije formiraju zbog jake erozije, pa je zbog toga ovo međunarodna lokacija za istraživanje obalne erozije. Osim zanimljivih stijena i tipičnog irskog zelenila, posebnu pažnju odvlači svjetionik na kojem je odlična pozicija za promatranje kitova. Naravno, ne smijemo zaboraviti na ukusni domaći irski maslac koji svakako morate probati u jednom od njihovih domaćih specijaliteta.

Ovakva mala mjesta pričaju svatko svoju jedinstvenu priču i čekaju posjetitelja otvorena srca da ih otkrije, da i on postane dio te priče, pa makar na nekoliko dana. Jeste li vi taj?

Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 +0 Noirmoutier - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju