Možda je stalo vrijeme, ali se probudio život“, zatekla nas je poruka na brošurama Turističke zajednice područja Dravski peski.

Ni u doba sveopće putničke stagnacije ne prestaju s radom: aktivno promoviraju svoje domaće koji se bave turizmom i ugostiteljstvom i pronalaze za svakoga po nešto. Ovih dana objavili su novi promotivni video kojim vas ponosno pozivaju na etnoodmor u prirodu – i to kakvu!

Kažu kako trenutačno prevladavaju domaći gosti, što je i očekivano, a nedavno ih je posjetila obitelj iz Francuske u potrazi za hrvatskom pustinjom i djelima Ivana Lackovića Croate. Naše najviše privlače gastronomska ponuda i aktivni odmor u obliku biciklizma, vožnje brodom ili čak motokros. Lokacije su blizu jedna drugoj pa kroz dan vide i po pet, šest različitih mjesta te na svakom isprobaju nešto novo.

Kombinacija pustinje i Amazone, domaća gastroponuda za prste polizati, dobro vino i kušaonice sira, kuće za odmor i staze za avanturiste… Sve to možete pronaći uz našu Amazonku s obalama od zlata (ne tepamo, ima i toga - na Dravi stvarno možete pronaći zlato!).

Uživajte u prizorima, a na našem popisu i stranicama turističke zajednice pronađite više informacija o onome što vas zanima.


Odmor uz pogled na europsku Amazonu: simbol regije je rijeka Drava, a ovdje u njezinoj ljepoti i riječkim otocima možete uživati i izbliza. Po najavi, kod Ferdinandovca možete isprobati vožnju skelom sa svojim prijateljima ili obitelji, a iskustvo možete upotpuniti i ručkom na vodi.

U blizini se nalazi i etnoimanje Karlovčan: prekrasan ambijent, etnodetalji, podravsko dvorište, mir i tišina vraćaju u neka druga vremena, a iskustvo upotpunjava i mogućnost jahanja konja. Ljubitelji umjetnosti i romantične prošlosti trebaju vidjeti i etnografsku zbirku Josipa Cugovčana.

Preferirate li više stajanje u mjestu, tu je prekrasno jezero Batinske. Inače kao stvoreno za piknik, ali u hladnije dane možda ćete se ipak radije ugrijati na obližnjem nogometnom igralištu ili galeriji u spomen našem poznatom slikaru Ivanu Lackoviću Croati.

Obvezno svratite do hrvatske pustinje jer ju nećete pronaći drugdje. Peski su posebna prirodna atrakcija koja je poslužila i kao set za snimanje serijala Gotovina, a kao dokaz da ste u stvarnoj pustinji tu su i prigodni susjedi: deve.

Nakon svega, najslađe je omastiti brk uz specijalitete domaće kuhinje – s ražnja, ispod peke, iz krušne peći… Tu su i tradicionalna kotlovina, gulaš, kobasice, zelje i sva ostala prateća oprema imuniteta i izolacije za hladne dane.

Jeste li i za čašu vina? U mjestu prigodnog imena Veseli breg, u vinariji Šipek dočekat će vas domaćini s jednom od najstarijih sorti vina na svijetu - plemenkom. Iskusni u svom poslu kojim se bave već 40 godina, pripremit će vam fin objed od proizvoda s ekocertifikatom.

U obližnjem slikovitom mjestu Kozarevac možete isprobavati domaći sir. Nagrađivana sirana i kušaonica sira Imbrišić proizvodi i domaće vrhnje, kiselo mlijeko i putar, pa možete ponijeti i zalihe za doma.

Još samo jedan zalogaj i od sutra smo na dijeti: na izletište Belevinska klet ide se na štrudle. Posluži li vas vrijeme, možete predahnuti na vanjskoj terasi u podravskom štihu.

Za ljubitelje malo jače doze adrenalina, sportskog spektakla i motora, dobro je znati da ovdje možete sudjelovati (ili barem promatrati) motokros. Staza Karasov brijeg višestruko je nagrađivana, a bila je i domaćin Europskog prvenstva u motokrosu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju