Želite li putovati na mjesta u Europi gdje je zrak čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok, kao putokaz vam može poslužiti nagrada za najzeleniji grad. To je priznanje Europska unija po prvi put dodijelila prije više od 20 godina Stocholmu, a jedan od gradova koji se našao na vrhu zelene liste je i Nijmegen, luka na rijeci Waal, u istočnoj Nizozemskoj, na deset kilometara od njemačke granice. Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamijenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Dio energije koju grad troši dobiva se zahvaljujući vjetru, a velik dio građana je svoje automobile zamijenio biciklima, barem kada putuju na posao. Na raspolaganju im je čak 60 kilometara vrhunskih biciklističkih staza i cesta. Umjesto metalnih ili kamenih ograda sade se žive ograde poput živice ili drveća. Stanovnici marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada.

Nijmegen - 3 Nijmegen - 3 (Foto: Shutterstock)

Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 četvorna metra zelene površine. Povijesno središte grada je rezervirano za pješake, a autobusi voze na ekološko gorivo. Osim toga, razvijaju se i programi koji potiču dijeljenje automobila. Nijmegen čini i neke od najhrabrijih koraka u Europ kad je riječ o ekologiji.

Prije nekoliko godina zatvorili su elektranu na ugljen i pretvorili je u solarni park u kojem se nalazi 9000 solarnih ploča i dvije vjetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu.

Ipak, malo je ljudi izvan Nizozemske uopće čulo za čist, napredan i dinamičan Nijmegen, a ispod radara je i turistima, bez obzira na lijepu rijeku Waal koja razdvaja grad na dva dijela, srdačne ljude i zelenilo. Odlučite li ga posjetiti, svakako isprobajte i neki od restorana u kojima ćete naći veganske specijalitete. Osobito je hvaljen De Nieuwe Winkel, vegetarijanski fine-dining restoran s dvije klasične Michelinove zvjezdice (i jednom zelenom), gdje chef Emile van der Staak sa svojim timom stvara gastronomsku čaroliju bez mesa.

Sasvim "obična" kuća… Neobični napušteni objekt blizu Zagreba koji je sagradio JNA Molvice - 15 Molvice - 5 Molvice - 10 +9 Molvice - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju