Nežidersko jezero ili Neusiedler See najveće je jezero u Austriji (ne računajući Bodensko koje je samo malim dijelom austrijsko), a južnim dijelom zalazi i u mađarski dio. Površine je oko 300 km2, što je ekvivalentno gotovo polovici Zagreba.

Situacija je bila nešto drugačija 1768. godine kada je jezero toliko nabujalo da je postalo duplo veće, a kasnije je otkriven i podatak da je od nastanka (više od 10 tisuća godina u povijest) presušilo više od stotinu puta. Zadnji puta u potpunosti je presušilo u 19. stoljeću, govorili su oni koji su ga prešli pješke.

Od tada više nije bilo potpune suše, pa ne morate brinuti da vas neće dočekati.

Bečko more

Često mu tepaju da je „more Bečana“ jer se nalazi u blizini Beča i omiljeno je domaće izletište. Međutim, iz godine u godinu bilježi sve više posjetioca i turista van Beča i Austrije.

Malo recentniju povijest jezera obilježio je sastanak ministara Austrije i Mađarske netom prije pada Berlinskog zida, kada su raspravljali o „podizanju“ Željezne zavjese.

Postoji mnogo punktova na jezeru na kojima se možete okupati, a voda je ugodne temperature (ljeti, naravno). Od svibnja do rujna prosječna temperatura vode iznosi oko 23°C. Brzo se zagrije jer nije duboko – najdublji dio iznosi svega 1.8 metara.

Zbog čestog vjetra i sunčanog vremena izvrstan je i za jedrenje.

Želite li ostati na suhom, a ipak isprobati malo rekreacije, na raspolaganju vam je čak 40 biciklističkih ruta ukupne duljine tisuću kilometara!

Popratni prizori

Najpoznatiji stanovnici jezera su zapravo oni koji žive izvan njega: čupave svinje zvane mangulica (mangalica). Premda debele i kuštrave nisu baš Miss farme, njihovo meso bogato dobrim kolesterolom, cinkom i željezom čini ih poželjnima na tanjuru.

Osim njih tu je čak 300 vrsta ptica, među kojima su najpoznatije roda, čaplja, guska i orao štekavac.

Na istočnoj obali nalazi se Nacionalni park Neusiedler See – Seewinkel kao i mađarski Ferto-Hansag, a preporučujemo obilazak pitoresknog gradića Rust.

Za suvenir doma ponesite koju bocu jer je ovo regija poznata po proizvodnji dobrog vina.

Smješten južno od Beča čini trokut Beč-Bratislava-Nežidersko jezero. Do obje prijestolnice trebat će vam manje od sat vremena automobilom, a blizu je i Bečko Novo Mjesto.

Zateknete li se na južnoj strani jezera, tj. u Mađarskoj, predlažemo vam da usput obiđete i obližnje mjesto Fertod u kojem se nalazi dvorac obitelji Esterhazy. Zovu ga Versaillesom Mađarske, i ne bez razloga! Više o njemu ćemo drugom prilikom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju