Jezero Constance (njemački: Bodensee, tj. Bodensko jezero) alpsko je jezero na rijeci Rajni i mjesto susreta Njemačke, Švicarske i Austrije.

Sa svojih 63 km duljine i skoro 14 km širine, po veličini je treće najveće jezero Zapadne i centralne Europe nakon jezera Geneva i Balaton. Okruženo je alpskim vrhovima i svjetski slavnim skijalištima, a padine koje ga štite pune su voćnjaka i vinograda.

U 19. stoljeću okruživalo ga je čak pet vremenskih zona, a s obzirom na količinu prometa i trgovine koja je njime prolazila, ovo je sigurno izazivalo kaos.

Danas jezero ima jedan drugi problem. Doduše nema ga jezero, ono mirno postoji, već države oko njega. Naime – ne postoji nijedan pravno obvezujući dokument koji definira granice država na jezeru. Granice koje su iscrtane između njih na kopnu koje ga okružuju jednostavno prestaju na obali i počinje ničija zemlja (tj. ničija voda).

Švicarska tvrdi da linija razgraničenja prolazi sredinom jezera, Austrija smatra da svi imaju jednak udio, a Njemačka začudo nema stav po pitanju granica.

Problem razgraničenja jezera nije pitanje samo taštine, već zakonskog reguliranja aktivnosti poput lova ribe, plovidbe i sl.

No, svima koji će posjetiti ovo jezero, njegova pripadnost neće značiti ništa – tu je sasvim dovoljno sadržaja za razbibrigu, poput sportova na vodi, skijanja zimi, plivanja, bicikliranja, planinarenja, plovidbe, promatranja ptica, kulturnih sadržaja i događanja u obalnim gradovima, muzeja cepelina, starih dvoraca Njemačke…

Svake godine u srpnju i kolovozu održava se tzv. Bregenz Festival umjetničkih vrijednosti, poznat po svojoj najvećoj svjetskoj plutajućoj pozornici sa čak 7 000 mjesta.

Posjetite ''otok cvijeća'' Mainau u proljeće ili ljeto, a odlučite li se za zimsku alpsku idilu, možda doživite scenarij kakav nije viđen od zime 1963. godine – smrznuto jezero.

Ostavite svoj ručnik na plaži u Austriji, prošećite na sladoled u Švicarsku, a popodne sjednite na bicikl i posjetite Njemačku. A pratite li tok rijeke Rajne od jezera, nakon sat vremena vožnje autom, stižete u Lihtenštajn.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju