Kada je izgrađena 1996. godine, Torre Telefonica bila je najviša građevina u Čileu. Taj neboder visok 143 metara u centru glavnoga grada bio je ponos cijele nacije te je simbolizirao modernost Santiaga i njegovu naprednu viziju budućnosti.

Danas je mnogima trn u oku i smatraju ga arhitektonskom blamažom. Glavni razlog za to skriva se u njegovu izgledu.

Torre Telefonica u Aveniji Providencia na broju 111 središte je jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija u Latinskoj Americi – Moviestara, a ima oblik monumentalnog mobilnog telefona.

Torre Telefónica u glavnom gradu Čilea - 3 Torre Telefónica u glavnom gradu Čilea - 3 (Foto: Shutterstock)

Arhitekt Mario Paredes i Arquitectos Asociados osmislili su izgled zgrade po uzoru na najmodernije mobilne uređaje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Neboder je građen od betona i čelika u periodu od 1993. do 1996. godine, a u projekt je utrošeno oko 75 milijuna američkih dolara.

Problem? Ono što je bilo moderno prije 30-godina na tržištu mobilnih telefona, danas se može vidjeti samo u telekomunikacijskim muzejima.

Je li Terre Telefonica...

  • nostalgični podsjetnik na druga vremena?
  • arhitektonska blamaža?

glasova:

Pročelje zgrade podijeljeno je na dva dijela – veći predstavlja tipkovnicu, a manji predstavlja ekran mobitela. Torre Telefonica čak ima i antenu.

I dok romantičari tvrde da je neboder s 34 kata nostalgičan podsjetnik na vremena prije nego što smo imali pametne telefone, drugi vjeruju da je arhitektonska pogreška koja svjedoči da se ne bi trebale stvarati trajne strukture temeljene na prolaznim trendovima u tehnologiji.

Čudo arhitekture: Gradi se futuristički meganeboder u koji stane 20 Empire State Buildinga Mukaab - 4 Mukaab - 2 Mukaab - 3 +0 Mukaab - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju