Ukrajinski lučki grad Odesa za vrijeme Ruskog carstva bio je jedan od najvećih gradova i najvažnijih luka. To je vidljivo već i po njegovoj prilično mediteranskoj arhitekturi.

Uz njega se također veže jedna priča o mitu i korupciji. Ah, najdraže priče! Prema njoj, gradske vlasti su u 18. stoljeću trebale novaca za gradnju luke. No, novi ruski car Pavao nije tako mislio. Preusmjerio je novac koji su mjerkali u druge svrhe.

Gradski oci nisu se dali smesti već su se odlučili na neobičan potez. Ili bolje rečeno, klasičan potez na neobičan način. Iz Grčke su naručili čak 4 000 naranči i poslali ih caru kao tada još egzotičan poklon koji nikad prije nije vidio ni okusio.

Ostao je fasciniran i iz zahvalnosti odobrio novac potreban za gradnju luke. Možda se netko zapita: zar nisu mogli jednostavno sami platiti luku umjesto što su kupovali naranče? Očito je u pitanju luka bila puno skuplja i vrjednija rizika da zaglave s narančama koje će sami morati pojesti.

U čast ovom neobičnom događaju koji je preokrenuo sudbinu grada, 2004. godine u Odesi je podignut ogroman spomenik naranči koja stoji na prijestolju. Nalikuje starim kočijama na konjsku zapregu, a umjesto jedne kriške možemo vidjeti i cara Pavla kako ponosno drži naranču i gleda je s odobrenjem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju