Moru prosinačkih rang-lista pridružio se i popis najskupljih turističkih destinacija u ovoj godini. Objavila ga je stranica www.squaremouth.com nakon analize podataka i putnih osiguranja više stotina tisuća putnika.

U usporedbi s 2021., prošle je godine 57 posto više putnika putovalo na skupe destinacije. Kad kažemo "skupe destinacije", mislimo na to da je prosječna cijena pojedinačnog putovanja na ta odredišta bila nešto viša od paprenih 11 tisuća dolara – gotovo triput više nego što je prosječni putnik ukupno potrošio ove godine.

Karta za 30 tisuća eura

Već drugu godinu zaredom afričke zemlje dominiraju ovom listom. Najskuplja je destinacija Kongo. Prosječna cijena putovanja u tu srednjoafričku državu iznosi više od 30 tisuća eura. Sljedeća je Bocvana, gdje je prosječna cijena posjeta gotovo upola manja, a slijede Zimbabve, Tanzanija i Kenija.

Najskuplje turističke destinacije - 5 Najskuplje turističke destinacije - 5 (Foto: Getty Images)

Putovanja u Oceaniju činila su gotovo četvrtinu svih skupih putovanja, a Antarktika je popularnija nego ikad prije. Putovanja na Antarktiku 2022. porasla su za 134 %, a čini se da će sljedeće godine prvi put u povijesti postati i top-destinacija.

Jedina europska destinacija koja je ove godine ušla među deset najskupljih je Monako.

 10 najskupljih odredišta 2022.:

  1. Kongo 
  2. Bocvana 
  3. Antarktika
  4. Zimbabve
  5. Tanzanija 
  6. Južna Georgija i otočje Južni Sandwich 
  7. Maršalovi otoci 
  8. Kenija 
  9. Srednjoafrička Republika
  10. Monako 

  Najskuplji safari na svijetu: 1,2 milijuna kuna za 17 nezaboravnih dana Cape Town, Južnoafrička Republika Pješčane dine Namibije +0 Madagaskar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju