Moćne vode koje su probijajući svoj put oblikovale neke od najljepših dijelova Hrvatske za lijepa vremena neiscrpna su inspiracija za izlete – bilo mirne šetnje uz tirkizne rijeke, adrenalinske aktivnosti ili istraživanje kutaka skrivenih u prirodi.

Velika i Mala Paklenica

Nacionalni park Paklenica koji se smjestio u južnom Velebitu krase dva kanjona: Velika i Mala Paklenica. Za svakog ljubitelja penjanja nezaobilazan je kanjon Velike Paklenice koji je najpoznatije penjalište u Hrvatskoj različitih dužina i težina, pa sami možete odabrati, prema vašoj kondiciji, želite li lakši ili zahtjevniji smjer.

Kao što joj ime kaže, Mala Paklenica nešto je manja i osamljenija, idealna za sve one koji izbjegavaju gužve. Livada Anića luka i špilja Manita peć samo su neke od zanimljivosti koje vrijedi posjetiti, a više o drugim ljepotama očaravajućeg nacionalnog parka doznajte ovdje

Adrenalinska Cetina

Rijeka Cetina izvire u podnožju planine Dinare, i to iz čak osam izvora. Duga je oko 100 kilometara, a u donjem toku usjekla je duboku i usku dolinu. U Jadransko more utječe kraj Omiša. Moćna rijeka pokreće turbine hidroelektrana u kojima nastaje električna energija – na Cetini ih je izgrađeno čak pet.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Dio toka joj je pretvoren u umjetno jezero, izvorišna vrela zaštićena su kao spomenik prirode, a kanjon od Omiša do Tisnih stina (8 km) kao značajan krajolik. Cetina može ponešto ponuditi svakome - zipline, kanjoning, kajaking ili rafting samo su neke od adrenalinskih aktivnosti koje možete isprobati, a dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom i druga, mirnija iskustva također ne ostavljaju gotovo nikoga ravnodušnim.

Vražji prolaz

Skradsko područje poznato je po mnogim prirodnim ljepotama i bogatstvima. Okružuju ga bogate šume, a u neposrednoj blizini nalazi se poseban geomorfološki rezervat na oko 200 hektara površine. Jedna od posebnih ljepota je Vražji prolaz, kanjon pomalo zastrašujućeg naziva.

Kroz taj kanjon, na nekim mjestima jedva širok dva metra, probija se planinski potok Jasle, a iznad njega na nosačima usječenim u stijenu načinjene su galerije i mostići. Stalni stanovnici tog područja su daždevnjaci i mnogi drugi gušteri. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se Muževa kućica. Riječ je o špilji u koju se ulazi kroz hodnik dužine 200 metara, a na kraju hodnika nalazi se manja dvorana s jezercem. Osim predivnog kanjona vrijedi obići i Kamačnik, kao i uputiti se prema Zelenom viru.

Idila u Zavratnici

Bez signala, buke i šume ležaljki, Zavratnica je jedna od hrvatskih uvala u kojoj još uvijek možete pronaći mir. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala.

Od Jablanca do uvale Zavratnica potrebno je manje od pola sata kamenom šetnicom uz more, a do prekrasne uvale može se doći i planinarskom stazom iz istoimenog sela. Skrivena je u podnožju velebitskog grebena – nasuprot Rabu. Uvala Zavratnica duga je oko 900 metara, a na nekim dijelovima široka tek 50.

Vela Draga

S padina Učke, samo pola sata vožnje autom od Opatije, pruža se veličanstven pogled na kanjon Vela Draga. Udolina kanjona duga je gotovo četiri kilometra i prekrivena šumama vrbe i topole koje mjestimično poprimaju izgled prašume.

Možete birati između lagane šetnjice do vidikovca koja će vam omogućiti prekrasan pogled na vapnenačke tornjeve ili ako ste raspoloženi za malo tjelovježbe – staze od dva kilometra kroz kanjon sve do podnožja. Duž staze nalaze se interpretacijske poučne table. Više o kanjonu Vela Draga doznajte ovdje.

Kanjon Krupe i Zrmanje

Krupa, Krnjeza i Zrmanja na južnim obroncima Velebita izdubile su neke od najljepših kanjona u Hrvatskoj. Kanjonom Krupe prolazi planinarska staza, omiljena ruta za izlete u prirodu. Tirkizne, modre i tamnoplave nijanse uokvirene divljim zelenilom i oštrinom kamenjara predstavljaju osobit doživljaj koji se ne može opisati riječima. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Staze koje održavaju planinari iz HPD-a Pliva kreću iz sela Ravni Golubić, od stare škole u Golubiću i od manastira Krupa i vode uz rijeku, kraj vodopada do predivnog Kudina mosta, s kojeg možete prijeći na drugu stranu rijeke i popeti se na rub kanjona. Za izlet obujte dobre cipele kojima ćete moći hodati po kamenju, a kad se zaredaju kiše, ponekad je potrebno i zagaziti u hladnu vodu.

Kad se zmaj probudi: Misteriozno jezero na Jadranu koje mijenja boju i donosi sreću zaljubljenima Zmajevo oko, Rogoznica - 1 Zmajevo oko, Rogoznica - 2 Zmajevo oko, Rogoznica - 3 +5 Zmajevo oko, Rogoznica - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju