Italija je 2023. godine ugostila više od 50 milijuna turista, a za ovaj rekordni broj nedvojbeno su zaslužni njezina bogata baština, prirodna čuda, povijesni spomenici i, naravno, kulinarski užici.

Zemlja nudi toliko toga; Sjeverna Italija može se pohvaliti planinskim odredištima zajedno sa svojim slavnim velikim vinogradima i povijesnim gradovima, Toskana, baš kao i Rim su posebna priča i „pucaju“ od ljepote, dok će oni koji poznaju Amalfijsku obalu reći kako je riječ o komadu raja na zemlji. Ipak, ako želite izbjeći gužvu i upoznati dijelove ove prekrasne zemlje koji nisu turistički, i to je itekako moguće. Pročitajte ovaj tekst i mirne duše na svoj sljedeći itinerar dodajte neki od sljedećih gradova, gradića i mjesta. U jedno smo sigurni – nećete biti razočarani.

Castellabate

Castellabate ili "dvorac opata" još je jedno povijesno mjesto, a nalazi se u jugozapadnoj pokrajini Salerno. Jedan od mnogih slikovitih malih gradova koje treba posjetiti upravo je ovaj, posjetitelji ovdje mogu uživati u lutanju popločanim stazama Starog brda, promatranju valova i kušanju lokalnih morskih jela u novijem dijelu grada, poznatom kao Santa Maria di Castellabate, ili razgledavajući malu crkvu Santa Maria Santuario. Grad broji nešto manje od osam tisuća duša, a iako gužva nije prevelika ni ljeti, najbolje je otići u posjetu u lipnju ili rujnu.

Porto Venere Porto Venere (Foto: Getty Images)

Otranto

Izvorno starogrčki grad, Otranto leži na istočnoj obali poluotoka Salento u pokrajini Lecce u zadnje vrijeme sve popularnijoj regiji Apuliji. Neke od njegovih glavnih povijesnih atrakcija uključuju Aragonski dvorac iz 15. stoljeća, katedralu s raskošnim mozaičnim podovima, crkvu San Pietro i njezine zapanjujuće bizantske freske te katakombe Torre Pinta. Što se tiče tornja Torre Matta, s njega se pruža prekrasan panoramski pogled.

Scilla

Kad zakoračite u Scillu, osjećat ćete se potpuno opušteno, te će vam brzo postati jasno zašto se ista naziva najljepšim ribarskim gradom Kalabrije. Ovdje se nude domaći restorani uz obalu, šarene uske ulice i impresivna tvrđava pretvorena u kulturno središte smješteno na stjenovitom rtu čiji temelji datiraju iz 5. stoljeća pr. n. e. I ne samo to, grad je također jedna od mnogih slikovitih alternativa obali Amalfija u Italiji, zahvaljujući svojoj zadivljujućoj lokaciji uz more koja nudi krajolik sličan daleko poznatijoj i razvikanijoj obali.

Ponza

Smještena na istoimenom otoku u zaljevu Gaeta, koju su naselili Feničani, zatim Grci, pa Rimljani, Ponza, također od nekih nazivana i Porto, nudi i pješčane i stjenovite plaže, intimne uvale, dojmljive stjenovite brežuljke, kafiće na plaži, vinograde s autohtonim grožđem i farme koje uzgajaju leću i slanutak te proizvode odličan sir. Jedna od glavnih atrakcija su umjetno napravljene Grotte di Pilato (Pilatove špilje), gdje su Rimljani uzgajali jegulje kao specijalitet.

Ponza Ponza (Foto: Getty Images)

Porto Venere

Ribarsko mjesto Porto Venere, poznato po ukusnim dagnjama i kamenicama, nalazi se u zaljevu La Spezia, koji se naziva i Zaljev pjesnika, jer je inspirirao ljude poput Lorda Byrona. Zahvaljujući svom šarmantnom okruženju uz obalu, jedan je od brojnih malih gradova u Italiji koji privlače more turista, a ovaj je iz nekog razloga, ipak manje popularan. Neka od ključnih povijesnih mjesta ovdje uključuju dvorac Doria, crkvu svetog Petra te crkvu svetog Lovre. Unatoč svojoj skromnoj veličini, grad se može pohvaliti renomiranim hotelom s 5 zvjezdica koji privlači turiste i slavne osobe, baš kao što to čine slikoviti gradovi na obali Amalfija.

Orta San Giulio

Smješten u regiji Pijemont, Orta San Giulio je još jedan u mnoštvu malih gradova u Italiji koji su odlična alternativa razvikanim gradovima. To je idiličan i romantičan gradić na jezeru Orta s uskim uličicama i kamenim ulicama, antikvarijatima, buticima rukotvorina, slatkim restoranima i kompleksom kapelica podignutim u 16. i 17. stoljeću, nazvanim Sacro Monte of Orta i s kojih se pruža slikovit pogled na područje.

Najveći mediteranski otok uskoro bi trebao dobiti spektakularni most kojim će se povezati s kopnom Taormina Palermo Ragusa, Sicilija - 8 +2 Sicilija, Italija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju