Brugge je postao zadnja europska destinacija koja se priključila trendu „čuvanja“ grada od prevelikog broja turista. Naime, i najljepši belgijski grad sprema se na uvođenje određenih mjera, a sve kako ne bi u budućnosti postao, kako je to rekao gradonačelnik – novi Disneyland!

Kamene uličice, vijugavi kanali i prekrasna gotička arhitektura čine Brugge jednim od najljepših europskih gradova. Nekada poznat kao grad umjetnika, ovaj manje-više netaknuti srednjovjekovni grad turiste je počeo privlačiti još od 19. stoljeća, kad je postao popularna baza britanske i francuske aristokracije. Danas ovdje dolaze turisti iz cijelog svijeta, a kako su brojke stalno u porastu, vlasti su odlučile učiniti nešto u vezi s tim.

U obuzdavanju gužve ceh će platiti putnici koji u grad stižu na brodovima. Naime, ubuduće u luci neće moći biti privezano više od dva kruzera (dosad ih je moglo biti pet). Također, dolazak brodova pokušat će se što više dogovarati na radni dan, a ne vikendom jer će se tako bolje kontrolirati gužva. Uz novosti koje se tiču brodova, turistička zajednica planira i prestanak reklamiranja grada u obližnjim gradovima poput Pariza i Bruxellesa, iz kojih dolazi veliki broj jednodnevnih posjetitelja.

Podaci za prošlu godinu govore kako je grad posjetilo 8,3 milijuna turista, što je za 900 tisuća više u odnosu na godinu prije. Od toga čak 6 milijuna otpada na turiste s brodova za krstarenje, koji u gradu provedu tek 2-3 sata. Stoga je gradonačelnik, donekle i opravdano, izrazio bojazan kako grad postaje Disneyland, jer turisti tu provedu nekoliko sati i napuste grad.

Ovim odredbama zadržat će se kvaliteta života za lokalno stanovništvo, kao i za posjetitelje, a grad će zadržati i svoj šarm. Uostalom, da Brugge misli ozbiljno, pokazuje i uredba kojom su zabranili otvaranje novih hotela, ali i ograničili lokalcima izdavanje stanova u staroj gradskoj jezgri u turističke svrhe.

Idilični kvart u kojem se jede najbolji sir, svaki dan uživa u palačinkama i nosi najudobnija obuća Zaanse Schans - 7 Zaanse Schans - 6 Zaanse Schans - 5 +3 Zaanse Schans - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju