Svake godine britanski Post Office Travel Money uspoređuje troškove kratkih odmora u europskim gradovima i slaže rang-liste najisplativijih gradova za putovanje, tj. onih koji nude najviše za potrošeni novac. Poredak se određuje na temelju 12 tipičnih turističkih troškova u 35 europskih gradova.

Izvješće je nastalo na temelju čitavog niza uobičajenih troškova koji su se uzimali u obzir, od obroka u tri slijeda s bocom vina, troškova prijevoza, cijene ulaznica za atrakcije do prosječne cijene dva noćenja u smještaju s tri zvjezdice. Ovogodišnja ljestvica najjeftinijih destinacija za kratki gradski odmor pokazala je da su troškovi porasli u svih 35 odredišta, a najviše su porasle cijene smještaja.

Za 2023. brojevi su pokazali da je najjeftiniji grad za vikend-odmor – Lisabon. U šesnaest godina, koliko Post Office objavljuje Barometar gradskih troškova, prvi put na vrhu ljestvice nije neki od istočnoeuropskih gradova. Ipak, na drugom mjestu jest: radi se o Vilniusu, a treći je Krakow.

U Lisabonu su cijene u odnosu na prošlu godinu porasle samo 2 %, pa je zahvaljujući tome istisnuo prošlogodišnju pobjednicu Atenu s prvoga mjesta, a ona je ove godine zauzela četvrto.

Na popisu se našao i Zagreb zauzevši sedmo mjesto na ljestvici najisplativijih europskih gradova za kratki posjet.

Amsterdam i Venecija i ove su godine ocijenjeni najskupljim gradovima, prije svega zbog visokih cijena smještaja, a društvo im prave Pariz, Barcelona, London, Rim, Edinburgh, Madrid, Dublin i Berlin.

Top 10 najpovoljnijih europskih gradova

  1. Lisabon, Portugal
  2. Vilnius, Litva
  3. Krakow, Poljska
  4. Atena, Grčka
  5. Riga, Latvija
  6. Porto, Portugal
  7. Zagreb, Hrvatska
  8. Budimpešta, Mađarska
  9. Varšava, Poljska
  10. Lille, Francuska

Istraživanje je pokazalo da su cijene smještaja znatno porasle u većini od 35 ispitanih gradova. U njih 27 za više od 50 %, dok porast cijena smještaja manji od 20 % bilježi, uz Lisabon, samo Beč.

U gradovima s ljestvice najisplativijih ćete i najjeftinije jesti, dok ćete obrok s predjelom, desertom i pićem najviše platiti u Kopenhagenu i Helsinkiju.

Cijene ulaznica za muzeje, galerije i druge kulturne atrakcije prilično variraju. Najpovoljniji za razgledavanje je Dublin, čije najveće muzeje možete obići besplatno, slijedi Zagreb, a upoznavanje kulture i baštine najviše će vas doći, opet kod nas – u Dubrovniku.

Zlatne cake: Što isprobati, a što preskočiti u fantastičnom Lisabonu i okolici Lisabon - 11 Lisabon - 13 Lisabon - 19 +31 Lisabon - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju