Jedna od najdužih, ako ne i najduža staza za sanjkanje u Europi (neki kažu i na svijetu), osim više od 15 kilometara spusta nudi i poseban gušt uživanja u bajkovitom zimskom krajoliku. Švicarski Big Pintenfritz počinje u Faulhornu pa ide preko Bussalpa i dalje, do Grindelwalda. 

Predivna kulisa koju tvore planine Schreckhorn i Eiger te vrh Wetterhorn kriva je za poseban ugođaj i pogled koji se ne zaboravlja. Do početka staze, koji se nalazi na oko 2600 metara nadmorske visine, ide se pješice od Firsta do Faulhorna, preko jezera Bachalpsee – za što je potrebno hodati i vući sanjke uzbrdo oko dva, dva i pol sata.

Grindelwald je meka za ljubitelje snijega Grindelwald je meka za ljubitelje snijega (Foto: profimedia)

Sve zbog jednog Fritza... 

Vrijedi skrenuti i do planinskog hotela Faulhorn, izgrađenog 1830. godine. A kada dođete do vrha – nagrada za trud: jedinstveni panoramski pogled. Svoje ime sanjkalište duguje nekadašnjem vlasniku hotela Faulhorn. Fritz Bohren, poznat kao Pintenfritz, volio je nakon posla spustiti se sanjkama do Grindelwalda.

St. Moritz, Švicarska Putovanja Zimski raj za elitu: Kruh je triput skuplji nego u Hrvatskoj, a pola litre piva u kafiću košta 7,5 eura

Tamo bi ostajao cijele noći, priča se da je volio tulumariti, a kako bi se ujutro vraćao u Faulhorn - ostaje misterij. Tada još nije bilo željeznice u Firstu koja bi mu olakšala povratak.

Sanjkanje na najduljoj stazi u Europi Sanjkanje na najduljoj stazi u Europi (Foto: Shutterstock)

Kako do staze?

Da biste došli do najduže staze za sanjkanje u Europi možete krenuti vlakom od Ženeve pa odsjesti u Grindelwaldu, gdje ćete naći hotele, ali i ljupke drvene kućice za odmor. Nakon uspona žičarom stići ćete do posljednje stanice, gdje možete i unajmiti sanjke pa se pridružiti sanjkašima u usponu.

Snažan vjetar, strm i sklizak teren ne olakšavaju avanturu, ali kad jednom stignete do vrha, sreća je neizmjerna – a tada slijedi najbolji dio, oko sat vremena spusta koji se može savladati i za pola sata, ako ste nešto brži.

Da vam spust ne prođe prebrzo, vrijedi tu i tamo zakočiti pa uživati u pogledu, a ako imate sreće, možete ugledati i jelena na rubu šume ispod Bussalpa.

 

 

 

Najbolja mjesta za sanjkanje, klizanje, ali i dobar ručak u predivnim Delnicama Izlet u Delnice - 5 Sanjkalište Petehovac Delnice Izlet u Delnice - 3 +2 Izlet u Delnice - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju