Ako vas ime švicarske Ženeve podsjeća na uglednu gospođu - niste jedini. No, iako Ženeva nudi i srednjovjekovnu povijest starog grada, ona je ujedno i mladi, živahni grad. Grad je prepun pješaka svih uzrasta i dobi i gotovo je cijeli grad kombinacija starog i novog. A ako se odlučite na put tamo, evo nekih stvari koje vrijedi doživjeti…

Stari grad

Stari grad ispunjen je krivudavim kamenim ulicama duž kojih se nižu trgovine i kafići. To je prekrasno mjesto za lutanje i savršeno mjesto za početak vašeg posjeta Ženevi. Brojni trgovi i skrivena dvorišta pružaju pogled na svakodnevni život stanovnika Ženeve u sadašnjosti, ali i u prošlosti.

Ženeva - 3 Ženeva - 3 (Foto: Getty Images)

Palača naroda

Sjedište Ujedinjenih naroda svake godine dovodi mnoštvo diplomata i političara u Ženevu. UN je smješten u impresivnoj Palais des Nations koja je izgrađena 1930-ih godina. Ovo je jedna od najpoznatijih ženevskih građevina, stoga stanite ispred nje i uživajte u pogledu.

Šetnica de la Treille

Promenade de la Treille šetnica je u starom gradu. Na šetalištu se nalazi jedna od najdužih klupa na svijetu, koja se proteže gotovo cijelom dužinom šetališta. To je savršeno mjesto za sjedenje, uživanje u krajoliku i promatranje ljudi.

Čokoladna tura

Tu je, naravno, i čuvena ukusna švicarska čokolada. Možete istražiti ulice i uličice Ženeve kako biste pronašli najbolje trgovine čokolade, što je svakako zabavna avantura. Međutim, ako ste u vremenskoj stisci, isplati se uzeti jednu od vođenih čokoladnih tura. Kušat ćete sve što je čokoladno: praline, toplu čokoladu, peciva i još mnogo toga. Između svake fantastične i slatke trgovine naučit ćete ponešto o švicarskoj čokoladi i povijesti Ženeve. 

Park des Bastions

Park des Bastions zelena je površina u središtu Ženeve. Ispunjen širokim travnjacima i prekrasnim drvećem, park je popularno mjesto za opuštanje na nekoliko sati. Glavna znamenitost parka je Zid reformacije, monumentalni zid sa zbirkom kipova posvećenih glavnim osobama reformacije: Johnu Calvinu, Williamu Farelu, Theodoreu Bezi, Johnu Knoxu i drugima.

Muzej Patek Philippe

Ako niste izuzetno imućni, šanse da ćete u životu nositi sat ovog slavnog brenda ravna je nuli. No zato u njihovu izgledu možete uživati u muzeju. On je posvećen finom zanatu izrade satova i kronologiji 500 godina urarske baštine. Više od jednostavnog muzeja satova, muzej Patek Philippe ističe umijeće, tehnologiju, estetiku i povijesnu ulogu izrade satova.

Vožnja jezerom

Ženevsko jezero dominira gradskim pejzažem i središte je svih rekreativnih aktivnosti. Kada vas dijeli voda, prelazak iz jednog dijela grada u drugi zahtijeva hodanje preko mosta ili vožnju vodenim taksijem. Naravno, bar jednom bi vodeni taksi trebao biti preferirani način prijevoza, a što je najbolje, kako biste se vozili njime, trebate imati tek plaćenu kartu za određenu rutu gradskog javnog prijevoza. Naravno, jezero možete razgledati i u miru, s primjerice dvosatnom turom razgledavanja i slušanja o povijesti Ženeve.

Švicarsko selo u koje su se "preko noći" počele slijevati rijeke turista Iseltwald - 1 Iseltwald - 2 Iseltwald - 3 +1 Iseltwald - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju