Bile su to katedrale i piramide svoga doba. Ogromna zdanja naročito su impresivno izgledala u bespućima mezopotamijskih ravnica, a ako niste prespavali baš sve satove povijesti u osnovnoj i srednjoj školi, dobro vam je poznat Zigurat u Uru.

Zigurat označava stepenasti hram, a svojedobno ih je bilo mnogo diljem Mezopotamije. Gotovo svaki veći grad imao je barem jedan zigurat, okružen popratnim sadržajima: kraljevskim palačama, riznicama, sudom… Ipak, ovaj je ostao kao najslavniji i dobro očuvan primjerak.

Monumentalno povijesno zdanje nalazilo se u sumerskom gradu Ur u drevnoj Mezopotamiji. Danas ovo područje pripada Iraku i nalazi se južno od Bagdada.

Smatra se kako je izgrađena u 21. stoljeću prije Krista, te da je za gradnju bio zaslužan sumerski kralj Ur-Nammu. Izgrađen je od opeke i cigle, a visok je 30 metara. U svoje doba Ur je bio veliki grad, no u 6. stoljeću prije Krista počeo je slabiti, a zigurat je morao biti potpuno renoviran. Konačno, u 5. stoljeću prije Krista Ur je napušten.

Hram je bio posvećen mjesečevom bogu koji je bio zaštitnik Ura. Na vrhu hrama nalazili su se hramovi i oltari, a vjerovalo se kako služi kao most između neba i zemlje, tj. bogova i ovozemaljskog svijeta.

Otkriven je tek oko 1850. godine, a ono što danas imamo priliku posjetiti i vidjeti rezultat je restauracije koja je pokrenuta za vrijeme Sadama Husseina. Premda se nalazi u Iraku tj. u politički nestabilnoj državi punoj sukoba i ratova, pratila ga je sretna zvijezda. Preživio je Prvi zaljevski rat 1991. godine, iako su na njemu ostale „ozljede“ od bombardiranja američke vojske.

Skrivena pustinja na Braču do koje mogu doći samo najuporniji Pustinja Blaca - 1 Pustinja Blaca - 1 Pustinja Blaca - 3 +5 Pustinja Blaca - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju