U novoj razvojnoj zoni grada Rizhao u kineskoj provinciji Shandong odnedavno je otvoren Muzej umjetnosti Zaishui. Ovu blago zakrivljenu zgradu na umjetnom jezeru dugu oko jednog kilometara osmislila je arhitektonska tvrtka junya.ishigami+associates.

Muzej umjetnosti Zaishui je na suptilan način uklopljen u okoliš – upijajući, naglašavajući i odražavajući obrise okolne prirode u svim godišnjim dobima i kroz razne meteorološke prilike. Tijekom maglovitih jutra, primjerice, muzej naizgled nestaje s horizonta.

Zgrada se prostire na oko 20.000 četvornih metara, sljubljena je s umjetnim jezerom nad kojim „lebdi“ te predstavlja svojevrsni prolaz s jedne na drugu stranu obale.

Muzej se stapa s okolinom Muzej se stapa s okolinom (Foto: @Arch-Exist/junya.ishigami+associates)

"Želio sam predstaviti zgradu kao novi krajolik, uklopiti je u kineski okoliš kako bih stvorio iskustvo šetanja kroz jezero – slično šetnji plažom gdje ljudi mogu osjetiti esenciju vode," priznao je arhitekt Junya Ishigami u razgovoru za designboom.

Kao da klizite po vodi

Zahvaljujući impresivnoj upotrebi armiranog betona i stakla, ovaj objekt izgleda kao da uranja i izranja iz jezera, a dok hodate po zgradi čini vam se kao da klizite po vodi.

Na nekim dijelovima strop je visok i propušta mnogo prirodne sunčeve svjetlosti, dok je na drugim mjestima nizak te se njegov odraz reflektira u vodi stvarajući nestvarno lijepe prizore.

Unutrašnjost Muzeja umjetnosti Zaishui u Kini Unutrašnjost Muzeja umjetnosti Zaishui u Kini (Foto: @Arch-Exist/junya.ishigami+associates)

Zgrada muzeja obuhvaća fleksibilan izložbeni prostor – trenutno se u njemu može razgledati izložba o čokoladi i srodnim temama – a koji se može mijenjati ovisno o potrebama. Muzej obuhvaća i centar za posjetitelje te trgovački centar.

Kako izgleda novi Muzej umjetnosti Zaishui u gradu Rizhao, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Plan za 2024. godinu: 5 europskih destinacija s bogatom kulturnom ponudom Malta - 5 Kopenhagen Kophenhagen, Danska +1 Malmö

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju