Među atrakcijama koje svakako valja posjetiti za vrijeme boravka u Mostaru nalaze se poznati Stari most, Tabhana, sahat kula, sky-walk… A tu je i Muslibegovića kuća, velebni i autentični spomenik osmanske arhitekture na ovim prostorima koji je zbog svoje vrijednosti i očuvanosti proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Kuća je podignuta u drugoj polovici 18. stoljeća, a financirao ju je Mehmed Muslibegović. U njoj su postojala dva prostora, jedan za obitelj, a drugi za (poslovne) goste. Svaka soba je priča za sebe i ima unikatan izgled.

Među vrijednim predmetima koji se u njoj mogu naći su Kur'an pisan bijelom bojom na zlatnoj podlozi, te ukrasna levha – uokvirena slika koja sadrži citate iz Kur'ana ispisane arapskim krasopisom. Tu su i sablja iz 19. stoljeća, namještaj, nakit, biblioteka s kolekcijom od 157 očuvanih dokumenata i rukopisa, te ručno izrađeni tekstilni predmeti.

Do današnjeg dana očuvan je njen originalan izgled, a odlična je vijest i to da u sklopu nje postoje i sobe za najam. Tako je ova kuća postala hotel baštine u kojem gosti mogu otkriti kako je izgledao život za vrijeme osmanske vladavine na Balkanu. Malo je reći da je hotel postao jedan od najpopularnijih u gradu, a poznati svjetski portal Expedia ga je 2010. uvrstio – prema glasovima publike – na listu 10 najboljih hotela svijeta.

Muslibegovića kuća nalazi se u mahali Brankovac, nedaleko od Karađozbegove džamije. Ako vam se svidi i poželite vidjeti nešto slično, u Mostaru su također i Bišćevića (Turska) i Kajtazova kuća.

Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju Brana - 3 Brana - 2 Brana - 1 +15 Raj u raju - 16

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju