Švicarski kameni most Ponte dei Salti nadvija se nad tirkiznom rijekom Verzascom sa svoja dva luka predstavljajući prizor koji je teško zaboraviti. 400 godina nakon izgradnje, svakodnevno privlači posjetitelje koji ga koriste kao odskočnu dasku – kako mu i ime sugerira. Skakački most nastao je u 16. stoljeću i nešto kasnije propao, a onda je ponovno obnovljen i danas je postao omiljeno mjesto za izlete na jugu Švicarske, u Ticinu – regiji u kojoj se govori talijanski. Od Lugana ima nešto više od sat vremena vožnje, a tek pola sata više treba s talijanskog Coma.

Prilikom skakanja i kupanja ipak treba biti oprezan jer hladna voda nastaje topljenjem snijega s obližnjih Alpa. Verzasca nije za namakanje i brčkanje jer osim što je ledena, ona je i snažna, pa se protiv struja ponekad teško bore i iskusni plivači.

Zbog svoje tirkizne boje i kristalne čistoće privlači i ronioce. Za vrućih ljetnih dana na rijeci se skupe ljudi koji ondje uživaju u izležavanju na travi i kupanju, a tijekom cijele godine put uz rijeku istražuju hodači. Ljeti pronalaze mjesta za kupanje i piknik bez gužvi. Ne treba zanemariti niti ljepote obližnjeg grada Lavertezza, čijim se drevnim uličicama također vrijedi prošetati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju