Deset međimurskih vinarija, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knechtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić, drugu godinu zaredom nastavlja s projektom Mlado Međimurje.

Projekt su prošle godine pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

Na međimurskim bregima, vinari su započeli s berbom bijelih sorti za mlado vino, a uglavnom se beru rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay i pinot bijeli.

Ove se godine očekuju živahna i lepršava vina, nižih alkohola s jako dobrom svježinom. Kako bi se postigla laganija vina s iznimno voćnom aromatikom, u vinogradima se prvo ubire grožđe za Mlado Međimurje.

Vinari ističu kako je proces proizvodnje mladoga vina isti kao i za ostala vina, samo je bitno odrediti dobar termin berbe kako bi se postigla pitka, lagana i osvježavajuća vina. Upravo taj stil vina vrlo je moderan i popularan posljednjih godina.

Mlado Međimurje - 4 Mlado Međimurje - 4 (Foto: PR)  

Mlado Međimurje na tržište će se plasirati tjedan uoči Martinja, a upiti koje međimurski vinari već sada imaju potvrda su odlične ideje i vrlo dobrih mladih vina međimurskih vina.

„Publika nas je povratnim informacijama veoma pozitivno iznenadila. U Hrvatskoj nije postojala navika pijenja mladog vina, kao recimo u Austriji, te smo upravozbog toga veoma zadovoljni afirmacijom na tržištu", naglašava David Štampar, predsjednik Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae.

Jesenski i zimski mjeseci uz dobro ohlađena, elegantna i lepršava mlada vina s nižim postotkom alkohola, zasigurno i u Hrvatskoj postaju trend među publikom, koja je prošlogodišnji projekt mladih međimurskih vinara izvrsno prihvatila.

Treći na svijetu: Hrvatski video koji će vidjeti milijuni ljudi Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 4 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 1 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 2 +0 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju