Međunarodna poslovna zona Songdo (Songdo International Business District) na sjeverozapadu Južne Koreje je jedna od najvećih i najimpresivnijih grupnih investicija za nekretnine u povijesti. Riječ je o takozvanom „pametnom gradu“ vrijednom oko 40 milijardi dolara koji se prostire na 6 četvornih kilometara uz Žuto more u Incheonu.

Songdo je u vlasništvu triju kompanija – američkih posrednika za nekretnine Gale International (61 posto), južnokorejske tvornice čelika POSCO (30 posto) i američke investicijske banke Morgan Stanley Real Estate (9 posto).

Osmišljen je još 2001. godine kao samoodrživ ekološki i visokotehnološki „grad“ s 80,000 stambenih jedinica, 5.000,000 četvorna metra poslovnog prostora i 900,000 četvornih metara prostora rezerviranih za trgovine i druge uslužne djelatnosti. Iako nije izgrađen do kraja, u njemu danas živi više od 165.000 osoba.

Metro u Seoulu Putovanja Zemlja kao nijedna druga: 12 stvari mogućih samo u Južnoj Koreji

Songdo se ponosi s 40 posto zelenih površina, uključujući i park – Songdo Central Park – čiji je izgled inspiriran svojim imenjakom u New Yorku, a koji je bio i lokacija za snimanje PSyjevog megahita Gangnam Style iz 2012. godine.

Tu je i 26 kilometara biciklističkih staza te brojne stanice za punjenje električnih vozila. U zgrade i ulice ugrađeni su senzori koji prikupljaju relevantne informacije o potrošnji energije i vode.

Vodovodne cijevi su dizajnirane tako da spriječe nepotrebnu potrošnju pitke vode u kupaonicama i na zahodima, a ima i napredni sustav recikliranja smeća koji eliminira potrebu za odjelom gradske Čistoće.

Songdo je i prva korejska četvrt u kojoj sve važnije zgrade imaju LEED certifikat za zelenu gradnju, uključujući i prvi hotel s ovom certifikatom u Južnoj Koreji – Sheraton Incheon, prvi stambeni neboder – Central Park 1 i prvu certificiranu kongresnu dvoranu u Aziji – Convensia.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju