Iako se obično sjetimo Japana kad je riječ o neobičnim zemljama, postoje i druge države koje mogu stati na njegovo mjesto. Jedna od njih je i Južna Koreja, a za početak recimo da vam ondje sigurno ne treba Wi-Fi jer je on dostupan svugdje! No, zavirimo i u ostalih 10 zanimljivosti iz ove daleke zemlje koje donosi portal Brightside.

1. Kafići i šatori u kojima vam proriču budućnost nalaze se posvuda diljem zemlje, što izgleda prilično bizarno.

2. Hot-dog sushi prilično je popularno jelo u ovoj zemlji. Radi se zapravo o standardnom sushiju, no uz njega se poslužuju – senf i kečap.

3. Umjesto naslanjanja na zidove, ovdje ljudi čekaju metro na drukčiji način. Naime, ovdje je popularno čučnuti.

4. Djeca se odmalena uče važnosti higijene, a posebno bitno mjesto zauzima pranje zubi. Naime, ovdje se zubi peru triput dnevno, svaki put po tri minute te tri minute nakon jela.

5. S obzirom na to da Koreanci nekad rade od jutra do mraka, nemojte se iznenaditi ako vidite prodavača na tržnici kako je odlučio ubiti oko između prodavanja voćki ili biznismena koji navečer spava u metrou.

Metro u Seoulu Metro u Seoulu (Foto: Getty Images)

6. Svi taksiji nisu isti, odnosno ne govore svi u njima engleski. Kako bi se takve situacije izbjegle, bitno je da pratite boje taksija jer po njima možete znati govore li vozači engleski ili ne.

7. Ako ovdje nekom poklonite toaletni papir, ta osoba se neće naljutiti. Koreanci jednostavno vole praktične darove.

8. Ako dođete u neki mali restoran i zatražite jelovnik, nemojte se šokirati kad vam konobar kaže da ga nema. Naime, mnogi mali restorani poslužuju tek jedno jelo koje su izvježbali do savršenstva.

9. Iako su ovdje ludi za videoigrama, zakoni su i više nego jasni. Djeca mlađa od 16 godina ne smiju igrati videoigre od ponoći pa do 6 ujutro.

10. Iako biciklizam nije prva stvar koja vam padne na pamet kad pričamo o Sjevernoj Koreji, u infrastrukturu se itekako ulaže. Staza između gradova Daejeon i Sejong prekrivena je solarnim panelima u duljini od 32 kilometra!

11. Količina priloga, odnosno banchana uz korejski roštilj ovisi o statusu koji uživaju okupljeni za stolom. Obično se služi pet banchana, no sretnici koji će uživati u ovom popularnom jelu zajedno s, primjerice, ambasadorom ili visoko pozicioniranim dužnosnikom, moći će isprobati više od 20 banchana.

Korejski BBQ Korejski BBQ (Foto: Getty Images)

12. Kod popularnog korejskog roštilja koristi se nevjerojatno tanko narezano meso svinjetine, piletine ili govedine, koje se topi u ustima, a ono se obično umota u list salate zajedno s ostalim prilozima i jede poput wrapa.

Za autentični korejski roštilj možda ćemo morati potegnuti do Južne Koreje, ali iskustvo druženja i njihove okuse možemo rekreirati u vlastitom domu ili na mjestu za roštiljanje. Po namirnice možemo otići i do obližnjeg Lidla, koji slavi hranu cijeloga svijeta, pa ćemo lako moći pronaći namirnice potrebne i za spravljanje ovog jela. Oboružajte se brojnim prilozima i kvalitetnim mesom te unesite dašak Južne Koreje i u svoj dom.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju