Ticino, ili kako ga ponekad zovu – Tessin, švicarski je kanton na jugu zemlje. Graniči s Italijom te uključuje i malu talijansku enklavu Campione d'Italia. Iako je Švicarska zemlja bez izlaza na more, iznenadit će vas mediteranski ugođaj u njenom južnom dijelu.

Ovaj kanton je jedna od glavnih turističkih destinacija Švicarske, poznat po prirodnim ljepotama, kulturi, gastronomiji i ugodnoj klimi. Pa krećemo na putovanje u obilazak mjesta koja naprosto morate vidjeti.

Ascona

U brdovitoj i planinskoj Švicarskoj ovo je najniže smješten gradić, na samo 196 metara nadmorske visine. Predivna riva i šarolika arhitektura mogle bi vas navesti na pomisao da šećete Italijom, a s obzirom da ona nije ni daleko, možda ima nešto u tome.

Iznad njega uzdiže se Monte Verita ili Planina istine koja je svojedobno privukla koloniju filozofa i onih u potrazi za alternativnim načinom života, što je kasnije privuklo i brojne slavne osobe. Danas se ondje nalazi muzej posvećen neobičnoj koloniji, a u gradu ćete pronaći brojne umjetničke galerije, chic kafiće i restorane, slastičarnice i butike.

Locarno

Ako je Ascona najniže polegnut grad, Locarno je najtopliji grad u Švicarskoj. Sa čak 2 300 sunčanih sati godišnje, siguran je (ili barem sigurniji) izbor za zimogrozne. Dojam ljeta pojačavaju palme i drveće limuna, prekrasne obale jezera s pitoresknom crkvom, uličicama i trgovima koji leže kraj njega.

Središnji trg, Piazza Grande u starom dijelu grada, mjesto je održavanja godišnjeg filmskog festivala, a kada obiđete grad svakako se uputite prema brdima i crkvi Madonna del Sasso odakle puca nevjerojatan pogled na jezero, grad i brda.

Bellinzona

Evo još jednog rekordera! Bellinzona je pak najjužniji glavni grad Švicarske tj. švicarskih kantona. Ovo je ujedno grad dvoraca i utvrda jer kada promatrate njegovu panoramu, uočavate velebne dvorce na brdima, jedan iza drugog. Čak tri dvorca na maloj udaljenosti dio su UNESCO-ve svjetske baštine i smatraju se najvažnijim primjerima srednjovjekovne obrambene arhitekture u Alpama. Naprosto je teško procijeniti da li je ljepši pogled na njih ili sa njih.

Do njega ćete lako doći jer je povezan slavnim željezničkim tunelom Gotthard, jednim od najduljih u svijetu.

Pitoreskna švicarska sela

Prelazimo u srednjovjekovnu arhitekturu koja nas podsjeća na Istru. Kamene kućice u zelenilu, mostovi nad rijekama, muzeji i radionice koji čuvaju seljački zanat i način života, konobe u kojima ćete probati najbolji sir i vino, mjesta s više ovčica nego stanovnika…

Sve to čeka vas u predivnim švicarskim selima juga, a ovo su samo neki od njih: Giornico, Sonogno, Foroglio, Bosco Gurin, Lavertezzo… A o jednom od njih, proglašenim najljepšim selom Švicarske, pisali smo nedavno – malo mjesto Morcote. Dobrodošli 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju