Smještena na brdu, puna raznih povijesnih priča koja je doživjela, talijanska Matera je mjesto kojem je teško odoljeti. Oduševit će vas i da u nju stignete kao turist, pa nije ni čudo da je oduševila i one najveće face. Ovdje su tijekom vremena snimljeni mnogi filmovi, a zadnji od njih je upravo aktualni James Bond koji trenutačno puni kino dvorane diljem svijeta.

Kako najpoznatiji tajni agent, nastao iz pera Iana Fleminga itekako voli posjet atraktivnim lokacijama, logično je bilo i da u zadnjem filmu posjeti neke od njih. Naravno, i dalje se dio radnje odvija u Londonu, gdje je sjedište tajne službe ali i jamajčanski Port Antonio našao je mjesto u filmu. Snimalo se i u hladnoj Norveškoj, na smrznutom jezeru Nittedal, i na Farskim otocima. Ipak, u samom traileru nekako je najprimjećenija ostala Matera, čijim se uskim ulicama Bond, točnije Daniel Craig (posljednji put, šmrc) vozio svojim Aston Martinom.

Iako je ovo prvo pojavljivanje Matere u filmu o Bondu, grad je već mnogo puta poslužio kao filmska kulisa, a čak je od strane više redatelja dobila zanimljiv nadimak – Mali Jeruzalem. Svoj film o životu Isusa ovdje je smjestio slavni Pier Paolo Pasolini još 1964. godine, 2003. je snimljen talijanski kriminalistički triler „Nije me strah“, a Mel Gibson je također, neke scene svog kontroverznog filma „Pasija“, snimio upravo ovdje.

Matera je smještena u regiji Basilicata, što je jedna od najsiromašnijih regija u zemlji. Posebno ju je teško pogodio lockdown, jer je Matera prije njega, kao Europska kulturna prijestolnica, počela privlačiti sve više i više turista. Domenico Bennardi, gradonačelnik, rekao je kako se nada daće Bond doprinijeti oporavku turizma, ali i istaknuo kako je sedma umjetnost oduvijek bila važna za grad.

A boravak u gradu izgleda baš poput života na filmskom setu. Isplati se ostati u samom centru u L'Hotel in Pietra, koji se odmah nalazi iza katedrale. Tu su nekadašnje „špilje“ pretvorene u lijepe sobe, a noćenje stoji oko 500 kuna. U svakom slučaju, ako se spremate negdje prema jugu Italije, obavezno u svoj itinerar dodajte i ovaj grad. Požaliti nećete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju