Mnogi tvrde da je Santa Cruz del Isolte najgušće naseljeni otok na svijetu. Riječ je o umjetnom otoku sastavljenom od koralja, kamenja i naplavina u arhipelagu San Bernando u Kolumbiji koji se prostire na svega jedan hektar, odnosno oko 12.140 četvornih metara. Za usporedbu, manji je čak i od hrvatskog otoka Jabuka koji se prostire na 0.022 kilimetara kvadratna.

Prema popisu stanovništva iz 2016. u stotinjak trošnih kuća na otoku živi 485 osoba, od čega više od polovice čine maloljetnici. Lokalci tvrde da je prava istina drugačija i da Santa Cruz nastanjuje više od tisuću ljudi.

Ovdje nema mnogo sadržaja – na otoku se nalazi tek par trgovina i jedna škola, a većina živi vrlo skromno te preživljava zahvaljujući ribolovu te turizmu. U zajedničku blagajnu ide sav novac od turista koji posjećuju Santa Cruz del Isolte kako bi vidjeli život na najgušće naseljenom otoku.

 

Iako otočani nemaju mnogo ovozemaljskih dobara, nitko u krevet ne ide gladan. Zajednica brine za sve članove. Ako se netko razboli i mora do susjednog otoka na pregled kod liječnika, svi će dati pokoju kunu da se to i ostvari.

Zbog manjka prostora i sadržaja stanovnici često putuju na susjedne otoke u arhipelagu poput Tintipana ili Mucure kako bi izašli u provod, rekreirali se, pronašli posao – dobar dio radi u The Mucure Island hotelu – ili čak pokopali mrtve. Santa Cruz, naime, nema groblja.

Tu ne manjka tek električne energije. Otkako im je japanska vlada poklonila solarne ploče, otok proizvodi dovoljno struje za sve stanovnike.

Kako izgleda život u najgušće naseljenom otoku na svijetu, pogledajte u YouTube videu World Nomada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju