Najveći javni park Madrida prostire se na zapadnom dijelu grada na 17 kilometara kvadratnih površine, što ga čini pet puta većim od njujorškog Central Parka. Nalazi se odmah pored kraljevske palače, a ni život mu nije bio ništa manje od kraljevskog.

Rođen je u 16. stoljeću, kada je kralj Filip II odlučio preseliti svoj dvor u Madrid. Uz kraljevsku rezidenciju bio je potreban i park dostojan kralja. Naziv Casa de Campo u prijevodu doslovno znači ladanjska kuća, jer za to je i služio.

Podignuto je ogromno imanje koje se prostiralo od kraljevske palače sve do lovišta El Pardo, a običan narod nije mogao ući unutra. Skoro 400 godina bila je to privilegija isključivo kraljevske obitelji i odabranih sretnika, da bi konačno 1931. godine vrata parka bila otvorena javnosti.

Tijekom Španjolskog građanskog rata bio je pod okupacijom frankista gotovo tri godine, pa je i danas moguće vidjeti ostatke rata poput bunkera.

Danas u njemu uživaju i domaći i turisti. Pored jezera nalazi se cijeli postav restorana i kafića, a omiljen je među rekreativcima koji ovdje trče, plivaju, bicikliraju i igraju nogomet i tenis.

Unutra je stao i zabavni park sa 48 atrakcija: od tobogana od kojih zastaje srce do horor atrakcija inspiriranih serijom The Walking Dead. Tu su i sadržaji za ljubitelje pitomijih aktivnosti, poput madridskog ZOO-a ili glazbenih festivala koji, naročito u ljetnim danima, okupljaju velik broj ljudi.

S vremenom se pojavio i neočekivani oblik zabave i zarade. Naime, park su kao mjesto susreta počele koristiti i „dame noći“ što je uzrokovalo negodovanje nekih stanovnika. Čak su i pali prijedlozi o uvođenju pravila o pristojnom odijevanju, no načelnik policije ih je odbacio. Nakon cijele drame, dame su uglavnom preselile u neke druge ulice.

Kako god bilo, ovaj atraktivan park i njegove šetnjice kroz prekrasne drvorede šteta je propustiti zateknete li se u Madridu. Istina, trebat će vam cijeli dan da ga obiđete, no uvjereni smo da će vas i par sati ugodnog piknika ili šetnje prirodom razveseliti i natjerati da se opet vratite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju