Svjedoci smo kako zadnjih desetljeća sve više i više šuma nestaje nauštrb betonskih građevina. Stoga ova vijest iz španjolske prijestolnice prilično veseli sve zaljubljenike u prirodu, jer će Madrid dobiti najveću šumu u Europi!

Šuma, nazvana „El Bosque Metropolitano“ (Metropolitanska šuma) bit će nova zelena pluća Madrida s više od 450 tisuća novo posađenih stabala i druge vegetacije.

Dio je to plana poznatog kao „Madrid 360 stupnjeva“, koji podrazumijeva niz mjera koje je gradska vlast uvela kako bi poboljšala kvalitetu zraka u glavnom gradu i ograničila ograničenja emisija prema naputku Europske komisije.

Šuma će se protezati duž zelenog pojasa koji donosi nove parkove, dječje zone, pseće parkove, biciklističke i pješačke staze... Prva stabla bit će posađena u listopadu i uključivat će autohtone vrste poput maslina, vrbe, jasena, brijesta, smreku i raznorazne vrste grmlja.

Madrid je i inače „zelen“ grad, a javni parkovi poput Casa de Campo, Parque del Buon Retiro i Madrid Rio nevjerojatno su popularni kako kod mještana, tako i turista. Ipak, grad godinama pati od loše kvalitete zraka zbog cestovnog prometa, posebno zbog velikog broja dizelskih vozila, odgovornih za većinu zagađenja.

Metropolitanska šuma dugoročni je gradski projekt koji će se u potpunosti realizirati kroz 12 godina. Jednom kad sve bude dovršeno, šuma će apsorbirati ogromne količine ugljičnih emisija, poboljšati bio raznolikost, smanjiti zagađenje i biti toplinski „regulator“ grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju