Epidemija koronavirusa od svega na što utječe možda je najviše utjecala upravo na putovanja. Tako smo doznali da je upitna budućnost mnogih aviokompanija, ali i da su mnogi europski aerodromi pred slomom. U svemu tome ne treba čuditi ni da godinama najprometnija zračna luka starog kontinenta Heathrow nije više europski broj jedan po broju putnika!

Aerodrom Aerodrom (Foto: Unsplash)

Prvi put u povijesti na čelo je zasjeo pariški Charles de Gaulle, a ni amsterdamski Schiphol i frankfurtski aerodrom ne zaostaju znatno za najpoznatijim londonskim. U odnosu na lani Heathrow ove godine bilježi smanjenje putnika za čak 80 posto, čemu pridonose i stroge mjere ulaska u Veliku Britaniju. Financijski gledano, financijski gubitci za ovu godinu iznose golemih 12 milijardi kuna.

Za razliku od njega, de Gaulle je od početka godine pa do rujna zabilježio 19,3 milijuna putnika, što je 300 tisuća više od Heathrowa. S obzirom na neizvjesnu situaciju, iz Heathrowa su izašli s ne baš optimističnim brojkama. Tako sad do kraja ove godine procjenjuju da će aerodromom proći 22,6 milijuna putnika, a dogodine 37,1 milijun. Iako i ove brojke zvuče veliko, treba podsjetiti da je 2019. kroz najveći londonski aerodrom prošao 81 milijun putnika!

Aerodrom Aerodrom (Foto: Unsplash)

John Holland – Kaye, izvršni direktor aerodroma, smatra kako je za situaciju kriva i britanska politika otvaranja granica, ali i sporo uvođenje testiranja na samom aerodromu. „Francuska i ostale zemlje ipak su reagirale drukčije, i bojim se da će doći do toga da više nikad nećemo biti najprometniji aerodrom Europe“, izjavio je.

Bilo kako bilo, očekuju nas izazovna vremena, a mi i Heathrowu i svim drugim aerodromima želimo sreću, i da se čim prije vrate na razinu iz 2019. godine!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju