Stockholmski arhipelag omiljeno je izletište za sunčanih ljetnih vikenda, kad su dani dugi, a temperature ugodne. Oni koji su u potrazi za mirom i uživanjem u prirodi izbjegavaju otoke najbliže kopnu do kraja sezone, no Landsort je idiličan u svako doba godine. Otok na jugu arhipelaga ima posebnu floru i faunu, a svjetionik i labirint bude znatiželju posjetitelja. Nakon cjelodnevnog uživanja nezaobilazna stanica je pekarnica u luci gdje mirisi peciva s cimetom ne dopuštaju da preskočite slasni zalogaj.

Do tog čarobnog mjesta na kojem živi tek 20-30 stalnih stanovnika iznenađujuće je jednostavno doći. Dovoljno je sjesti na autobus. Trajekt kreće iz Nynäshamna, šarmantnog grada do kojeg se stiže i vlakom u Stockholmu.

Biser Baltika

Gotland je tijekom ljeta najpopularnija destinacija za odmor u Švedskoj, najveći švedski otok koji nazivaju i Biserom Baltika. Otok na istočnoj obali magnet je za posjetitelje zbog posebno lijepe prirode, kao i pješčane plaže. Oni koji su željni zbivanja obavezno posjećuju srednjovjekovni Visby. Nekada je bio naseljen Vikinzima, a danas na to doba podsjeća i popis svjetske kulturne baštine.

Plaža za pamćenje

Oni kojima je gužva na Gotlandu ipak prevelika nastavljaju sve dok ne stignu do Fåröa na sjeveroistoku. Ondje se nalazi jedna od najljepših švedskih plaža Sundersand, očaravajući nacionalni park Gotska Sandon idealan za planinarenje, fotografiranje ili jednostavno opuštanje u prirodi. Tko poželi, može istražiti plažu na konju, a filmofili posjećuju grob Ingmar Bergman.

Öland

Otkako je početkom 20. stoljeća liječnik kraljevske obitelji predložio kraljici da snagu vrati na svježem zraku osunčanog Ölanda. Na otoku možete istražiti srednjovjekovni dvorac Borgholm ili palaču Solliden, koja danas služi kao ljetna rezidencija švedske kraljevske obitelji, a park je oko nje otvoren je tijekom ljeta za posjetitelje. Smještaj možete potražiti u kampu, iznajmljenoj kućici ili u hotelu.

Čarobni Marstrand

Sjevernije od Gothenburga je Marstrand, važno ljetovalište još otkad je kralj Oskar II. tamo izgradio ljetnikovac u kasnom 19. stoljeću. Možete rezervirati sobu u staroj kraljevoj rezidenciji, danas poznatoj kao Grand Hotel Marstrand. Istražite i utvrdu Carlsten iz 17. Stoljeća s dramatičnim pogledom na grad. Jedrenje, plivanje i sunčanje u Marstrandu su omiljene aktivnosti, kao i izleti do Tjörna ili otočića Åstol gdje se isplati kušati domaće riblje specijalitete.

Pogled na jezero Maggiore iz kantona Ticino Zanimljivosti Kamene kuće za 6 kuna! Švicarska daje nekretnine "zabadava“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju