Iako je dobar dio nas već obišao Berlin, Munchen, Hamburg ili Koln, Njemačka skriva još mnoge prekrasne i odlične gradove za koje možda nikad niste ni čuli. S obzirom da zemlja broji više od 80 milijuna stanovnika, ovako nešto ne treba ni čuditi.

Dobar dio gradova, u Njemačkoj je nastao u Srednjem vijeku, razvivši se oko utvrđenih dvoraca. Kasnije su se samo razvijali i rasli, a mi smo uvjereni kako bi se sljedeće gradove itekako isplatilo posjetiti i uživati u njima.

Rothenburg Ob Der Tauber

Smješten u Srednjoj Frankoniji, Rothenburg je najznačajniji njemački srednjovjekovni grad. Također, sjajan je i primjer obnovljenog grada, budući da je oko 30 posto grada u Drugom svjetskom ratu bilo uništeno. Osnovan je 1170. godine, a u Srednjem vijeku je postao slobodni carski grad. S obzirom da je obrana od napada bila prioritet, grad i danas krasi zid dulji od 5 kilometara na kojima su raspoređena čak 42 tornja. I da, recimo još da je grad najljepši u vrijeme adventa, što također nije loša informacija za planiranje posjeta.

Goslar

Ovaj grad nalazi se u Donjoj Saskoj, a ujedni je i pod zaštitom UNESCO – a. Grad je bogat, za što je najzaslužniji geografski položaj pokraj rudnika srebra koji ovdje postoji od 10. stoljeća. U gradu su nekad stolovali i njemački carevi iz vremena Svetog rimskog carstva, pa ovdje i dalje dominira carska palača Kaiserpfalz. Također, kad ste već tu, nemojte ne posjetiti muzej rudarstva i saznati kako se grad, najviše zahvaljujući rudniku, razvijao kroz stoljeća.

Quedlinburg

Još jedno mjesto na listi UNESCO – ve baštine je i Quedlinburg, najprepoznatljiviji po dvorcu na vrhu planine koji gleda na oko 2 tisuće srednjovjekovnih drvenih kuća. To je jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture, s tim da je u originalnom stanju, jer grad u Drugom svjetskom ratu nije stradao u bombardiranjima. I da, s obzirom da je grad popularan među turistima, izbjegavajte posjete ljeti, a kad odete, nabavite si dobre cipele za

Regensburg

Bavarski grad se smjestio na ušću tri rijeke - Dunava, Naabe i Regena. Stari grad zaštićen je od strane UNESCO – a, a može se podičiti kako je i najstariji srednjovjekovni grad sjeverno od Alpa. Gradski kameni most koji premošćuje Dunav izgrađen je u 12. stoljeću, a smatra se remek dijelom srednjovjekovnog građevinarstva. Most je grad učinio bogatim, jer je njime postao povezan sa sjeverom Europe ali i Venecijom. Baš kao i u talijanskom San Gimignanu, i ovdje su se bogati natjecali u pokazivanju raskoši, pa je bilo važno – tko ima veći zamak.

Mittenwald

Zadržimo se još u Bavarskoj, ovaj put u gradu Mittenwaldu, koji se nalazi u podnožju Sjevernih Alpi. Za vrijeme Srednjeg vijeka, ovdje se uvijek zastajalo na putu prema Veneciji, a umjetnici su rado muralima oslikavali okolne zgrade s prizorima iz svakodnevnog života. Grad je postao jako važan 1684., kad je Matthias Klotz iz Italije donio znanje o izradi glazbenih instrumenata, posebno violina, te se uskoro pola grada počelo baviti obrtništvom. Za glazbenu povijest, preporučamo posjet Muzeju violina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju