Iako je dobar dio nas već obišao Berlin, Munchen, Hamburg ili Koln, Njemačka skriva još mnoge prekrasne i odlične gradove za koje možda nikad niste ni čuli. S obzirom da zemlja broji više od 80 milijuna stanovnika, ovako nešto ne treba ni čuditi.

Dobar dio gradova, u Njemačkoj je nastao u Srednjem vijeku, razvivši se oko utvrđenih dvoraca. Kasnije su se samo razvijali i rasli, a mi smo uvjereni kako bi se sljedeće gradove itekako isplatilo posjetiti i uživati u njima.

Rothenburg Ob Der Tauber

Smješten u Srednjoj Frankoniji, Rothenburg je najznačajniji njemački srednjovjekovni grad. Također, sjajan je i primjer obnovljenog grada, budući da je oko 30 posto grada u Drugom svjetskom ratu bilo uništeno. Osnovan je 1170. godine, a u Srednjem vijeku je postao slobodni carski grad. S obzirom da je obrana od napada bila prioritet, grad i danas krasi zid dulji od 5 kilometara na kojima su raspoređena čak 42 tornja. I da, recimo još da je grad najljepši u vrijeme adventa, što također nije loša informacija za planiranje posjeta.

Goslar

Ovaj grad nalazi se u Donjoj Saskoj, a ujedni je i pod zaštitom UNESCO – a. Grad je bogat, za što je najzaslužniji geografski položaj pokraj rudnika srebra koji ovdje postoji od 10. stoljeća. U gradu su nekad stolovali i njemački carevi iz vremena Svetog rimskog carstva, pa ovdje i dalje dominira carska palača Kaiserpfalz. Također, kad ste već tu, nemojte ne posjetiti muzej rudarstva i saznati kako se grad, najviše zahvaljujući rudniku, razvijao kroz stoljeća.

Quedlinburg

Još jedno mjesto na listi UNESCO – ve baštine je i Quedlinburg, najprepoznatljiviji po dvorcu na vrhu planine koji gleda na oko 2 tisuće srednjovjekovnih drvenih kuća. To je jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture, s tim da je u originalnom stanju, jer grad u Drugom svjetskom ratu nije stradao u bombardiranjima. I da, s obzirom da je grad popularan među turistima, izbjegavajte posjete ljeti, a kad odete, nabavite si dobre cipele za

Regensburg

Bavarski grad se smjestio na ušću tri rijeke - Dunava, Naabe i Regena. Stari grad zaštićen je od strane UNESCO – a, a može se podičiti kako je i najstariji srednjovjekovni grad sjeverno od Alpa. Gradski kameni most koji premošćuje Dunav izgrađen je u 12. stoljeću, a smatra se remek dijelom srednjovjekovnog građevinarstva. Most je grad učinio bogatim, jer je njime postao povezan sa sjeverom Europe ali i Venecijom. Baš kao i u talijanskom San Gimignanu, i ovdje su se bogati natjecali u pokazivanju raskoši, pa je bilo važno – tko ima veći zamak.

Mittenwald

Zadržimo se još u Bavarskoj, ovaj put u gradu Mittenwaldu, koji se nalazi u podnožju Sjevernih Alpi. Za vrijeme Srednjeg vijeka, ovdje se uvijek zastajalo na putu prema Veneciji, a umjetnici su rado muralima oslikavali okolne zgrade s prizorima iz svakodnevnog života. Grad je postao jako važan 1684., kad je Matthias Klotz iz Italije donio znanje o izradi glazbenih instrumenata, posebno violina, te se uskoro pola grada počelo baviti obrtništvom. Za glazbenu povijest, preporučamo posjet Muzeju violina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju