Ovo ljeto njemačkim vlakovima će se putovati po odličnim cijenama, što je možda prilika i za neke od vas da upoznate ovu veliku i zanimljivu zemlju od preko 80 milijuna duša. Naravno, valja onda i preporučiti neke rute, pa poslušajte savjete sa stranice Timeout.com...

Suočena s velikim izazovima, koji uključuju klimatsku krizu, ali i potrebu da se smanji oslanjanje na ruski plin, Njemačka je nedavno najavila novi plan javnog prijevoza. Počevši od lipnja, sav prijevoz diljem zemlje stajat će samo 9 eura (oko 65 kuna) mjesečno. Smiješno, jeftino smiješno. No, to jednako tako znači kako bi putovanje vlakom kroz Njemačku trebalo biti na mnogim to – do listama ovog ljeta.

Naravno, prije nego pojurite u Njemačku pa se nezadovoljni vratite i napadnete punkufer, recimo kako postoji i nekoliko uvjeta kada je u pitanju karta od 60 – ak kuna. Ključna stvar je da se ne odnosi na sve vlakove – vrijedi samo na rutama Deutsche Bahn kojima upravljaju Regional Bahn (RB), Regional Express (RE), S-bahn i U-bahn. Drugim riječima, ne odnosi se na rute velike brzine kao što je Inter City Express (ICE). Ipak, to vas ne bi trebalo smetati, jer ćete i ovim vlakovima stići dovoljno daleko...

Berlin U-1: Friedrichshain do Charlottenburga

Nisu svi U-bahnovi podzemni: uzmite, na primjer, veličanstveni berlinski U-1. Provozajte se ovom prekrasnom linijom između Friedrichshaina i Charlottenburga i ona će vas odvesti preko rijeke Spree preko legendarnog dvokatnog mosta Oberbaum, a zatim proći kroz Kreuzberg na nadzemnoj liniji. Nepotrebno je reći da je to jedna od najljepših i najslikovitijih željezničkih ruta Berlina.

Švarcvaldska željeznica

Vijugajući kroz visoke borove Schwarzwalda, ova veličanstvena ruta prolazi pored moćnih stijena, valovitih travnatih brežuljaka i slikovitih zaseoka. Proteže se između Offenburga i Hornberga, otvarajući se na kraju u goleme tirkizne vode Bodenskog jezera.

Željeznica Zapadne Rajne

Vodeći vas od Kölna do Mainza preko zapanjujuće lijepog grada Koblenza, ova linija prati rijeku Rajnu pored vinograda i UNESCO-ove Svjetske baštine (klanac Rajne). Ipak, budite oprezni jer mnoge rute Köln - Mainz vodi ICE, pa pazite da ne uđete u vlak koji se dodatno plaća.

Hamburg – Sylt

Dugački, tanak otok koji strši u Sjeverno more, Sylt, poznat je po dugim plažama i bujnim dinama, jedna je od stvari koje valja vidjeti. Do njega se može doći iz Hamburga putem RE6, što traje nešto više od tri sata a prilikom putovanja uživat ćete u predivnim krajolicima.

München – Garmisch Partenkirchen

Istražite ruralnu Bavarsku i mirno podnožje Alpa na liniji München-Garmisch-Partenkirchen, kojoj je potrebno sat i 20 minuta da stignete od jednog od najvećih njemačkih gradova do austrijske granice. RB6 polazi s glavne željezničke stanice u Münchenu i nastavlja svoj put pored jezera Starnberg i Murnauer Moosa (najveće močvarno područje u središnjoj Europi) prije nego što dođe do slavnog skijališta Garmisch-Partenkirchen. Jasno, kad nije zima, Garmisch je dobro posjećen i od strane ljubitelja prirode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju