Smješten na obalama rijeke Shannon, Limerick se diči novootvoernim barovima, hotelima i restoranima. Ta je vizura grada u kontrastu s opisom pisca Franka McCourta u njegovoj knjizi memoara „Angelin prah“ za koju je 1996. dobio Pulitzerovu nagradu.

Limerick je donedavno pratila zloglasna reputacija, ali danas spada u gradove s niskom stopom nasilja jednako kao i poznatiji gradovi Cork i Galway, a priču o Limericku donosimo s britanskog Guardiana.

Ono s čime se grad ponosi je jedna od najljepših šetnica uz rijeku, srednjovjekovna četvrt na sjeveru grada, te brojne karakteristične kuće od crvenih cigli. Kafići su zauzeli pozicije uz rijeku koja vijuga kroz cijeli grad koji je savršeno integrirao svoju povijest i moderni napredak.

Subotom ujutro na „Mliječnoj tržnici“ šeću se brojni ljudi u potrazi za domaćom hranom, a do podneva se u zraku osjeća fini miris kave. Odmah pokraj tržnice možete osjetiti dašak prošlosti u Nancy Blake's pubu u kojem je sve uređeno u stilu 19. stoljeća, tako da ovdje možete doživjeti pravi pravcati povratak u prošlost.

Grad je oduvijek njegovao kulturu te su iz njega potekli mnogi glazbeni sastavi, od kojih je najznačajniji i najpoznatiji svakako Cranberries. Malo intimno kazalište Belltable Theatre nudi manje poznate kazališne komade i svirke, a za one razvikane tu je dvorana University Concert Hall.
Limerick - 4 Limerick - 4 (Foto: Getty Images)

Ono s čime se grad definitivno ponosi je sport - Limerick GAA je hurling klub i irski prvak u ovom nacionalnom sportu, zatim je tu Thomond Park stadion na kojem igra nekoliko ragbi klubova i upravo će pripadnost nekom klubu često odrediti kamo ćete navečer izaći. Ljubitelji Shannon RFC ragbi kluba skupljaju se u Jerry Flannery's baru, a u baru Mylesa Breena bastion je navijača suprotnog kluba. S obzirom da ste gost i niste realno navijač nijednog od ova dva kluba, sami izaberite gdje ćete radije. Zaljubljenici u glazbu također će doći na svije, jer vrata do nalazi se Stella Bingo dvorana u kojoj je prvi put svirao najbolji irski izvozni proizvod - nenadmašni U2.

Najbolji način za upoznati neku regiju je kroz hranu. U Limericku su se za to pobrinuli restoran East Room koji nudi fine dining ali i mnogi lokalni s puno opuštenijom atmosferom kao što su The Buttery, Canteen i The Locke koji slovi kao najbolji gastro pub u gradu. U svakom slučaju, nije loše znati da uz Dublin, te Cork I Galway, Irska ima još gradova koje je sasvim zgodno obići.

Zavodljiv grad otpora i kulture u kojem ćete se osjećati kao kod kuće Cork - 1 Cork - 17 Cork - 16 +16 Cork - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju