Iako na prvi pogled skromniji ili bar manje ušminkan od Dublina, Cork će vam vrlo brzo otkriti svoj šarm i potpuno vas osvojiti. Drugi irski grad po veličini ima svoj prepoznatljiv karakter koji izbija iz svake njegove pore, a posjetiteljima obuzima sva osjetila. Grad čija se povijest piše doslovno od stoljeća sedmog danas je moderno urbano središte koje živi i danju i noću.

Cork ima dugu pomorsku povijest, bogatu kulturnu ponudu i vlastita pravila. Gurmanska je prijestolnica Irske s jednom od najboljih europskih tržnica, raskošnom ponudom craft piva i više izvrsnih lokalnih manjih ili većih pivovara, šarmantnim barovima s craft kavom, stotinama pubova s dušom, šarenim knjižarama i svakodnevnim sjajnim koncertima. Dom je i viskija Jameson i savršeno mjesto za opuštanje, zabavu ili tek muvanje po ulicama i upijanje atmosfere.

Domaći su izuzetno ponosni na buntovno nasljeđe grada i čitavog okruga i često ćete čuti da Cork nazivaju "pravim glavnim gradom Irske". Ako razumijete što kažu, jer govore dijalektom koji strancima nije lagan. Čut ćete često i materinski jezik, ali iako ste dvije tisuće kilometara od doma, nećete se javljati svakome tko govori hrvatski, U Corku naime živi više od 20 tisuća Hrvata, pa stvarno nije neobično da ih sretnete.

Gdje je rođen bunt

Cork se na irskom jeziku zove Corcaigh, a ime je dobio po močvarnom tlu za koje je zaslužna rijeka Lee. Središte starog grada okruženo je tom rijekom pa se uvijek možete orijentirati prema tome koliko ste mostova prešli.

Dok šećete Corkom pratit će vas njegova turbulentna povijest. Grad se razvio oko samostana na mjestu današnje katedrale (jedne od dvije u Corku) St. Fin Barre. Napadali su ga, rušili i spaljivali - prvo Vikinzi u njegovim prvim stoljećima, a potom Britanci. Borba za neovisnost i otpor osvajačima donijeli su Corku (čitav okrug naziva se "rebel county") pobunjeničku titulu, a ona je potpuno obranjena i prije sto godina kada je Cork bio središte irskog nacionalističkog otpora britanskoj vojsci i policijskoj represiji u irskom ratu za neovisnost predvođenom Michaelom Collinsom, a grad i danas čuva uspomenu na njega u muzejima Michael Collins Heritage Center i Michael Collins House.

Cork je preživio poplave, glad, požare, građanski rat, a najnovija faza u životu tada usnuloga grada započela je 1980. godine izgradnjom Appleovog kampusa, nakon čega su se u Cork doselile brojne druge strane, mahom informatičke, tvrtke. Samo Apple danas zapošljava šest tisuća radnika iz više od 90 zemalja, a ukupan udio stranaca u broju stanovnika ogroman je.

No usprkos tome što je pravi melting pot, atmosferu Corka određuje upravo sve ono domaće, što nikako ne znači da je zato manje zanimljiv turistima, naprotiv.

U Corku morate obići njegove dvije katedrale, protestantsku St. Fin Barre u gotičkom stilu i rimokatoličku katedrala Svete Marije, kao i Queen's College, danas poznat kao University College Cork – UCC, gradsku umjetničku galeriju Crawford), kazalište (Opera) i galeriju Cork Arts Society. Prošećite sjevernim rukavcem rijeke do Fitzgerald parka i posjetite dvorac Blackrock, a ako ste kušali irski maslac, sigurno ćete željeti posjetiti i Muzej maslaca.

Nitko ne ostaje gladan

Ipak, Cork ćete najbolje upoznati upijajući njegovu atmosferu, mirise i okuse. English Market nezaobilazna je postaja u obilasku grada. Ova tržnica u zatvorenom hrani grad od 1788. i jedna je od najpoznatijih atrakcija u Corku. Tu ćete naći najrazličitije specijalitete, ribu, meso, perad i druge lokalne proizvode, a njezina život i njezino šarenilo doživljaj su i dok ne okusite ništa od ponuđenog.

Zbog tržnice ili ne, Cork se može pohvaliti i vrlo razigranom gastronomskom scenom. Od izvrsne lokalne kuhinje koju možete degustirati u brojnim pubovima i bistroima (spomenimo samo irski doručak kod Tonyja čiji ćete lokal u središtu grada prepoznati po vječitom redu na ulici), preko street fooda iz svih krajeva svijeta do Cafea Paradiso, jednog je od najboljih europskih vegetarijanskih restorana i luksuznog Ichigo Ichieja kojemu je chef Takashi Miyazaki donio i Michelinovu zvjezdicu – Cork baš nikoga neće ostaviti gladnim.

Pije se craft... i Beamish

A niti žednim. Uz u Irskoj sveprisutan Guinness, Cork se može pohvaliti s dva lokalna stouta jednake kvalitete koji se ne izvoze ni u druge dijelove Irske, a kamoli preko granice. Lokalno da lokalnije ne može biti – ni Beamish ili Murphy's neće vas razočarati.

Craft scena očekivano je jaka i teško ćete naći kafić s manje od deset tapova, a 30 će biti njihov puno češći broj. Poznate i dobre lokalne mikropivovare koje ne biste smjeli preskočiti su Franziskan Well i Rising Sons Brewery.

Craft pivo nije jedino craft piće popularno u Corku – ovdje možete naći kavu svih vrsta i uživati ispijajući je u simpatičnim specijaliziranim kafićima kao što su Filter, Gusto i Gulp’d, a na meniju svakako potražite zrna iz lokalnih pržionica Cork Coffee Roasters i Mahers.

Pubovi bez premca i sjajna glazba

Pubovi u Corku su fantastični po čemu god da ih sudite. Stoljećima stari, obučeni u drvo i povijest, zidova prepunih sjećanja i priča, sjajne atmosfere i uvijek ljubaznih ljudi i ponudom iz mašte. Nemojte preskočiti Oliver Plunkett pub, The Oval i The Crane Lane, a dalje neka vas vodi hir, ne možete pogriješiti.

I u pubovima i na ulicama stalno će vas pratiti glazba uz koju ćete, kao i uz dobre vibracije koje Cork odašilje, prestati primjećivati kišicu koja često kao da samo stoji u zraku i ne pada na tlo i daje ulicama sivkasti ton. Tradicionalna irska glazba, autorski ili cover bendovi bilo kojeg žanra – ovdje sve zvuči nevjerojatno dobro. U Corku gotovo svaku večer negdje možete poslušati svirku uživo, a vikendom ćete teško odabrati na što ići ili ne ići. U gradu se često organiziraju i veliki komercijalni koncerti, a njegov je zaštitni znak veliki Guinnessov jazz festival koji u Corku svake godine okuplja obožavatelje jazza iz cijelog svijeta.

  Po jelovniku Smaragdnog Otoka: Što se jede u Irskoj? Irska - 1 Irska - 2 Irska - 3 +1 Irska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju