Bajkovito i lijepo – epiteti su kojima bismo slobodno mogli opisati ovu europsku zemlju koja se smjestila u švicarskim Alpama. Vrijedna je posjete, može se vidjeti praktički u jedan dan, a ovo je priča o njoj.

Jedna od najmanjih i najneobičnijih zemalja u Europi je Kneževina Lihtenštajn. Smještena je u Alpama između Austrije i Švicarske, a riječ je o mikro državi njemačkog govornog područja koja se u pravilu ne nalazi na turističkim mapama. Naime, ljudi uglavnom državu preskaču, a realno, šteta je propustiti njene čudesne dvorce i krajolike.

Lihtenštajn - 2 Lihtenštajn - 2 (Foto: Getty Images)

Jedna od najmanjih europskih zemalja (uz Vatikan, Andoru, San Marino) broji oko 40 tisuća stanovnika, a glavni grad je Vaduz. Ukupno je velika 160 kilometara kvadratnih, odnosno, dugačka maksimalnih 25, a široka 12 kilometara.

Kao i ostale „mikro“ europske zemlje, ni ona se ne može pohvaliti aerodromom, ali se u nju lako dolazi autobusom iz susjedne Švicarske. Nalazi se u šengenskoj zoni, tako da je kretanje jednostavno. Službeni jezik je njemački, a valuta švicarski franak.

Zanimljivo je inače, kako je riječ i o zemlji koja je posljednja u Europi, tek 1984. godine, ženama dala pravo glasa. Na održanom referendumu, taj prijedlog je jedva prošao, te je tek nešto više od polovice stanovnika reklo „da“. Ipak, danas je demokracija u zemlji na vrlo visokoj razini, uz zajamčeno poštivanje svih ljudskih prava.

Lihtenštajn - 5 Lihtenštajn - 5 (Foto: Getty Images)

Zemlju će posebno cijeniti zaljubljenici u prirodu. Pješačkih i skijaških staza ima dovoljno, a pogledi koji pucaju uokolo su i više no očaravajući. Jedna od najpoznatijih atrakcija je dvorac Gutenberg smješten iznad sela Balzers, koji datira još iz srednjeg vijeka, te njega svakako nemojte propustiti obići.

Malta zabranjuje trčanje po cesti? Istine i laži o malim europskim zemljama Vatikan San Marino - 1 San Marino - 2 +1 Lihtenštajn

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju