Castel Meur ime je neobične kamene kuće u obalnom mjestu Plougrescant u Bretanji. Zbog svoje pozicije između dviju stijena nosi i nadimak La Maison du Gouffre (kuća između dviju stijena).

Izgrađena je još 1861. godine
, a pozicionirana je smišljeno kako bi je stijene štitile od oluja koje su vrlo česte u sjeverozapadnom dijelu Francuske. Da bi je dodatno zaštitio od naleta vjetra, originalni vlasnik kuću je okrenuo "leđima" prema otvorenom moru.

Slika nije dostupna Putovanja Kuća crnoglavih: Popularna atrakcija Rige koju su izgradili srednjovjekovni partijaneri

U to doba nisu bile potrebne građevinske dozvole, pa je cijeli proces protekao bez previše problema.

Castel Meur desetljećima je služila vlasnicima kao vikendica koju su posjećivali tek povremeno tijekom godine. Njezin neobični izgled našao se i na brojnim razglednicama, a s vremenom je postala poznata turistička atrakcija u tom dijelu Francuske.

Slika nije dostupna Putovanja Zašto je tako uska? Lukavi potez vlasnika slavne dvokatnice u glavnom gradu Nizozemske

Kada se unuka originalnog vlasnika trajno preselila iz Sjedinjenih Američkih Država u Castel Meur 2004. godine, zvjezdani status kuće postao je problem.

Turisti koji su je htjeli uživo razgledati nisu shvaćali da je riječ o privatnom posjedu i da gosti nisu dobrodošli. Jedna se grupa čak popela na krov kako bi snimila fotografiju te slučajno oštetila kuću. Bila je to kap koja je prelila čašu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Selo šarenih kućica: Mjesto u kojem nitko živ ne želi prespavati

Vlasnici su izgradili zid oko posjeda, ali i odlučili tražiti zadovoljštinu na sudu – i pobijedili. Kuća se više ne smije koristiti u promotivne turističke svrhe, a i zabranjeno ju je posjećivati bez prethodnog odobrenja vlasnika.

U njezinoj neobičnoj ljepoti uživajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju