Kad se nađete u Amsterdamu teško je a ne primijetiti niz uskih kuća koji se prostiru uz kanale. Ono što mnogi ne znaju jest da je širina njihovih pročelja zapravo pokušaj izbjegavanja poreza na nekretnine iz 17. stoljeća.

U to doba imućni su trgovci kupovali zemljišta i gradili raskošne kuće po Amsterdamu kako bi demonstrirali svoje bogatstvo. Grad je stoga osmislio porez koji je pratio tu ekspanziju. Što je pročelje kuće bilo šire, to je porez bio veći.

Da bi uštedjeli na porezu, mnogi su počeli kreativno graditi – duboke građevine uskih fasada. Na kanalu Singel pod kućnim brojem 7 izgrađena je kuća neobičnog izgleda koja se danas smatra najužom u Amsterdamu, ali i cijeloj Nizozemskoj.

Njeno pročelje široko je tek nešto više od jednog metra, a postepeno se širi na maksimalno 2.2 metara širine. Kuća je iznutra duboka oko pet metara, a obuhvaća dvije sobe – po jednu na svakom katu.

Neobičan izgled još više dolazi do izražaja s obzirom da je okružuju dvije šire građevine. Ne čudi stoga što je ovo mjesto na kanalu Singel postalo popularna turistička odrednica na kojoj se obavezno mora snimiti barem jedna fotografija za društvene mreže.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju