Navede li vas put do Eklutne, sela starosjedioca Aljaske u kojem živi otprilike 70 ljudi, mogli biste se iznenaditi kad vidite malenu bijelu crkvu svetog Nikole s ruskim pravoslavnim križem koja podsjeća na vrijeme kada je Aljaska bila dio carske Rusije. Crkvu okružuju šarene kućice, veličine onih za lutke - ali ne radi se o mjestu za igru nego mjestu počinka preminulih.

Raznobojne „kuće duhova“ nastale su u vrijeme nakon što su ruski pravoslavni misionari stigli na to područje u 19. stoljeću. Tada se i tradicija pokapanja naroda počela preklapati. Prije dolaska misionara, Atapaski (sjevernoafrički Indijanci) su kremirali svoje pokojnike kako bi njihove duše nastavile putovanje, ali pod utjecajem Rusa počeli su graditi kućice kako bi duhovi imali gdje biti prije nego krenu dalje.

Neke kuće čak imaju trjemove i prozore, a prema bojama se moglo prepoznati kojoj obitelji pripadaju. Pema atapaskijskom vjerovanju, sve što se uzme sa zemlje, njoj se mora i vratiti tako da se grobovi ne uređuju niti čiste nego prepuštaju propadanju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju