Čak 20 tisuća ljudi i dva desetljeća bilo je potrebno za izgradnju željeznice preko najbrdovitijeg mediteranskog otoka - Korzike. Vlak je i najbolji način da doživite Korziku, njezine vrhove i litice, plaže, povijesne gradove, bujne šume i ravnice. S obzirom na toliko ljepote ne čudi nas što su drevni Grci Korziku nazvali Kalliste, što znači 'najljepši'. Čak je i Francuzi, kojima je teško udovoljiti, zovu L'Île de Beauté (Otok ljepote).

Korziku godišnje posjete tri milijuna posjetitelja, koji je najčešće odlučuju istražiti unajmljenim automobilima, a čini se kao da mnogi od njih i ne znaju da ondje postoji željeznica.

Le Chemins de Fer de la Corse – ili Trinicellu (Mali vlak, kako ga mještani od milja zovu) pri vrhu je liste najboljih europskih putovanja vlakom. Također je i jedan od najpovoljnijih na kontinentu, s kartom koja traje tjedan dana po cijeni od samo 50 eura.

Svjetionik Cordouan u Francuskoj - 5 Zanimljivosti Remek-djelo nasred mora: Kraljevski svjetionik koji sigurno vodi pomorce već dulje od 400 godina

Mreža tračnica povezuje tri obalna grada na zapadnoj (Ajaccio), sjeverozapadnoj (Calvi) i sjeveroistočnoj obali (Bastia) otoka. Prva etapa željeznice otvorena je 1888., a kako se širila u narednim desetljećima, pruga je skliznula u planinske doline, popela se na udaljene vrhove brda i povezala povijesne gradove u unutrašnjosti poput Corte. U nekim od najljepših krajolika Europe možete uživati u brzinama koje rijetko prelaze 80 kilometara na sat.

Korzika Korzika (Foto: Shutterstock)

Željeznička pruga duga 232 kilometra vijuga kroz 32 tunela i 52 mosta i vijadukta preko mnoštva vrhova i klanaca. 1960-ih željeznici je prijetila popularnost automobilskog prijevoza, a francuske vlasti najavile su zatvaranje Trinicellua. Lokalci su se digli na noge i prosvjedovali više od desetljeća sve dok francuska vlada nije ne samo odustala nego i obećala osigurati nove vlakove 1970-ih.

Li Galli - 3 Zanimljivosti Talijanski dupin: Uzbudljivi otočić na koji možete pristati "samo preko veze"

Putujući vlakom, možete upoznati Ajaccio, poznat kao rodno mjesto Napoleona Bonapartea, pa zatim krenuti za planinski grad Corte - fizičko i povijesno središte Korzike. Dok se vlak penje s obale u planine, čini se da tračnice prkose gravitaciji, a pogled niz strmine kotrlja se do potoka i grana borova i kestena.

Od Cortea možete nastaviti do Calvija kroz divlju dolinu Navaccia i luke L'Île-Rousse. Koristeći Calvi kao svoju bazu, zaputite se vlakom na jednodnevne izlete - samo najavite gdje želite sići, a na povratku vlak pozovite rukom, kao da zovete taksi. Od Calvija do Bastije popet ćete se na golemu visoravan, a zatim se lagano spustiti prema sjeveroistočnoj obali kroz krajolik prošaran vinogradima i šumama, pjenušavim rijekama i starim mostovima. Na kraju će vas dočekati mirna Bastia s lijepom starom lukom, okruženom stambenim zgradama iz 18. stoljeća i crkvama.

Kad jednom kročite na ovaj naš otok, shvatit ćete zašto mu se i holivudske zvijezde stalno vraćaju Lopud - 11 Lopud - 6 Lopud - 9 +8 Lopud - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju