Egzotična a odnekud poznata, udaljena a cjenovno prihvatljiva – Turska je u posljednje vrijeme sve popularnija destinacija, naročito za putnike s područja Balkana. Isto tako, sve više mjesta u Turskoj doživljava turistički procvat pa tako osim Istanbula i Kapadokije sada raste ponuda i za druge destinacije.

Jedna od njih je i grad Konya, koji je svojedobno niknuo na tzv. Putu svile. Ovdje su tijekom 11., 12. i 13. stoljeća podignuta brojna svratišta za karavane, poznatija pod nazivom karavan-saraj. Već sam ovaj podatak upućuje nas na to da je riječ o vrlo starom gradu u kojem povijest „vreba“ iza svakog ugla.

Jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija je muzej Mevlana u kojem se nalazi grobnica poznatog mistika i pjesnika Rumija. Mevlana Dželaludin Rumi bio je perzijski filozof i osnivač derviškog reda mevlevije, pa tako i ovaj muzej nosi ime po njemu.

Ovo za sobom povlači još jednu neizostavnu aktivnost, a to je ples derviša koji ne smijete propustiti. Poznati i kao „vrteći derviši“, mevlevije se okreću uz glazbu, bubnjeve i melodije ilahija, a riječ je ne samo o plesnom već i o spiritualnom iskustvu.

Posjet bilo kojem turskom gradu neizostavan je bez šopinga i cjenkanja na bazaru, posjeta prelijepim stoljetnim džamijama, ispijanja turskog čaja, opuštenih šetnji i izležavanja u travi po parkovima (svakako posjetite slavni Alaeddin park) te uživanja u bogatstvu stolova na kojima ćete pronaći mnoštvo mesa, riže, povrća i raznih slastica.

Konya je u Turskoj stekla reputaciju najkonzervativnijeg grada u vjerskom smislu, no nemojte da vas to obeshrabri ili zbuni prije putovanja. Unatoč tome, Konya je kozmopolitski i otvoren grad čije su ulice pune života i turista koji se vraćaju s putovanja oduševljeni prizorima, ljubaznim domaćinima i finom hranom.

A kada napustite Konyu, putem svakako posjetite i slavni tropski vrt leptira koji se nalazi samo 25 minuta vožnje od grada. Jedan je od najvećih u Europi, odlična je ideja ako ste na putovanju s djecom, a brzo ćete shvatiti i zašto je to jedna od najvećih atrakcija koja se vezuje uz ovaj lijepi grad.

Svjetska prijestolnica doručka: Grad u kojem su pravila o najvažnijem obroku u danu podigli na novu razinu Van doručak, Turska - 6 Van doručak, Turska - 1 Van doručak, Turska - 4 +2 Van doručak, Turska - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju