Cecilia Blomdahl živi s partnerom Christopfferom i psom Grimom u jednom od najsjevernijih gradova na svijetu – u okolici Longyearbyena na otoku Spitsbergernu. Riječ je o mjestu na norveškom otočju Svalbard u Artičkom oceanu koji se nalazi u blizini Sjevernoj pola.

Život na Svalbardu nije jednostavan. Dokazuju to i video uradci na Ceceilijinom YouTube kanalu na kojem je prati više od 800 tisuća znatiželjnika.

Sunce ne zalazi po 100 dana godišnje – od kraja travnja do kraja kolovoza traje polarni dan na Svalbardu što može ometati normalni san stanovnika. Od kraja listopada do sredine veljače, pak, traje polarna noć, a tijekom ovog prirodnog fenomena mrak je 24 sata na dan.

Opasnost od polarnih medvjeda na Svalbardu Opasnost od polarnih medvjeda na Svalbardu (Foto: Shutterstock)

Nošenje vatrenog oružja je ovdje posve normalno. Zbog opasnosti od napada polarnih medvjeda izvan naseljenih mjesta svi moraju biti opremljeni odgovarajućim sredstvima za plašenje i obranu.

Samo jedan supermarket

I da, ovdje ništa ne raste, a sva hrana se doprema brodovima i avionima. Ne čudi stoga što su cijene svježih namirnica poprilično visoke.

Svalbardbuttiken je jedini supermarket na Svalbardu, a nudi tipične proizvode – od povrća i voća, preko mesa i ribe, do kozmetike, opreme za dom i sličnih potrepština.

Ovdje Cecilia obavlja svoj tjedni šoping, a na mjesečnoj bazi potroši oko 1200 eura za dvije osobe. Kako, pitate se?

Manji paket svježih pilećih prsa bez kosti stoji 165 norveških kruna, odnosno oko 14 eura. Šest rola toaletnog papira koštat će vas 7,5 eura, kilogram banana oko 3 eura, a jedan avokado čak 4 eura.

Iznenađujuće "jeftina" hrana

"Uvijek je dobro provjeriti datum na pakiranju, jer nije neobično da je hrani istekao rok trajanja," priznaje Cecilia u svojem videu. Štoviše, ako je hrana jestiva, a rok je istekao, trgovina će vam ponuditi ogromni popust od 50 do 70 posto, a samo da se riješi robe.

Cecilijin video otkriva i pokoji iznenađujući podatak – neke namirnice nisu mnogo skuplje nego u Hrvatskoj. 10 jaja u hrvatskim trgovinama platit ćete oko 2,5 do 3 eura, dok 18 jaja na Svalbardu stoje nešto manje od 4,75 eura.

Što se sve može kupiti na Svalbardu i koliko košta hrana na ovom norveškom otočju, pogledajte u video uratku Cecilije Blomdahl.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju