Koliba Gandegg (njemački Gandegghütte) alpska je koliba u švicarskome kantonu Valais, smještena iznad Zermatta, skijališta poznatog po tome da mu sezona traje čitavu godinu i koje je okruženo s čak 38 četiritisućnjaka.

Koliba se nalazi na visini od 3029 metara, stotinjak metara iznad poznatijeg Trockener Stega, na pola puta između Matterhorna i Breithorna. Domaćini je reklamiraju kao "3030", poklonili su si čitav metar, ali nećemo im zamjeriti. Koliba sagrađena 1885. godine polazište je za planinske ture i ekspedicije, baza za aklimatizaciju na visinu i početna točka za penjanje i trening na ledenjaku.

Soba s pogledom

Gandegghütte je otvorena svaki dan, naravno, ako vremenski uvjeti to dopuštaju. Sami domaćini ipak upozoravaju da su zimske noći na tri tisuće metara vrlo hladne, pa ohrabruju posjetitelje da se zimi ipak odluče prespavati u Zermattu, a ne gore. Preko dana pak, čak i zimi, na sunčanoj terasi uz topli alpski obrok bit će vam vrlo ugodno.

Do kolibe ljeti možete stići planinareći iz Zermatta ili žičarom do Trockner Stega pa pješice kojih pola sata do kolibe, a zimi – na skijama. Malo je izvan staze, pa ako niste vični off-skijanju, radije odaberite drugi način. Ili drugu sezonu.

Gandegg Hut nudi krevete u zajedničkim spavaonicama i jednostavnim sobama, tipičnim za planinarske domove i alpske kolibe. Jednostavnost smještaja domaćini posebno ističu jer ne žele da išta zasjeni jedinstveno iskustvo spavanja na 3030 metara, promatranja zvjezdanoga neba kada ste mu toliko bliže ili buđenja uz sunce koje se pomalja iza četiri tisuće metra visoke planine, evo, tu nadohvat ruke.

Avanturisti će gore živjeti svoje snove i bez spavanja. A oni koje planine još nisu obuzele, nakon noći provedene u ovoj visinskoj avanturi, sigurni smo, neće ih moći prestati sanjati.

Više informacija, kakve su vremenske prilike te je li koliba otvorena možete saznati ovdje.

  Koliko novca treba za "osvajanje" najatraktivnijih svjetskih planina? Mount Everest Aljaska - 1 Planine - 2 +3 Najviše planine - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju