Jedva čekate krenuti na putovanje, ali grozite se od pomisli da ćete se uskoro morati početi pakirati? Uvijek ponesete previše stvari, a u ključnom trenutku shvatite da niste uzeli baš ono što bi vam tada najviše trebalo? Pa, uvijek možete učiti na vlastitim greškama – pokušajte se sjetiti svega što ranije niste imali uz sebe, što niste ponijeli a trebalo vam je i – zapišite.

Pišite

Zapravo, popis je jako dobar početak. Što je putovanje duže ili ekstremnije, više vremena pišite, a manje pakirajte. O naravi putovanja koje planirate, kao i o godišnjem dobu, ovisit će neki specifični detalji: ako idete planinariti, više ćete se, naravno, posvetiti planinarskoj obući, odjeći i potrepštinama, ako putujete kamperom, ne smijete zaboraviti stvari za spavanje i higijenu, koje biste inače dobili u smještaju, i tako dalje. No neke stvari uvijek morate imati sa sobom, bez obzira na to gdje odsjedate i hoćete li se kretati uglavnom po naseljenim sredinama ili po divljini.

Jednu stvar ne smijete zaboraviti bez obzira na destinaciju i sezonu i trebali biste je uvijek imati uz sebe, taman i da ste baš eto za pola sata planirali stati i kupiti je. Pogađate koja je to stvar? Voda. (Opet zapišite.) Minimalno dvije litre vode može spasiti život i vama i suputnicima jer nikada ne znate što se može dogoditi, a takve situacije baš se nikada ne događaju planirano.

Organizirajte se

Uz popis koji morate napraviti unaprijed, već danima prije puta možete i stavljati na stranu stvari koje će vam sigurno trebati, odjeću, putne torbe, punjive baterije, dokumente… Bit će manja panika kad se doista počnete pakirati i na vrijeme ćete osvijestiti jeste li što zagubili. Stvari možete stavljati na hrpe koje će pratiti osnovne kategorije vašega popisa, na primjer: kozmetika, prva pomoć i lijekovi, dokumenti i osiguranja, odjeća, preživljavanje, tehnika.
Ako dobro organizirate stvari, bit ćete sami sebi zahvalni. Neće vam se onda dogoditi da recimo kabanicu izvlačite s dna ruksaka ili da vam gornji dio pidžame stoji na jednom dijelu automobila, a donji na drugom. Malo karikiramo, zagubljena pidžama – ili jedan njezin dio – sigurno vam neće pokvariti odmor, ali jasno vam je što želimo reći.

Puno manjih organizatora bit će vam najbolji prijatelji na putovanju, pogotovo automobilom ili kamperom. Imajte po jedan za sve spomenute kategorije, plus za obuću, prljavo rublje, hranu i za što god vam se pokaže potreba. Kofer je vrlo praktičan ako se vozite, a ne nosite prtljagu na leđima jer će sve biti urednije i preglednije, ali svakako ponesite ruksak i manju torbu za šetnje ili dnevna planinarenja.

Predviđajte

Neseser uvijek stavite u nepromočivu vrećicu da vam se ne smoče druge stvari ako se nešto razbije ili otvori i – ne pretjerujte s kozmetikom. U svako doba godine obavezno nosite kremu za sunčanje, repelent za insekte i vazelin ili melem. To zadnje može spasiti i šape vaših ljubimaca, ako putujete s njima.

Tehniku držite uredno i uvijek imajte sa sobom punjač, vanjsku bateriju za "nikad se ne zna", naglavnu svjetiljku – dobro će vam doći čak i ako se držite isključivo naseljenih mjesta, a za malo luksuza možete ponijeti bežični zvučnik.

S odjećom ne pretjerujte i ako je ne nosite, nego vozite, imajte dobre cipele i laganu pernatu jaknu koja ne zauzima mjesta, a često će vam se pokazati vrlo korisnom. U principu, uvijek imajte rezervnu presvlaku za slučaj da pokisnete (ili padnete u potok).

Pazite na detalje

Sunčane naočale su obvezne. Pogotovo ako ste vozač, po njih se isplati vratiti i kasnije krenuti.

Provjerite prvu pomoć. Ne krećite na putovanje bez nečega protiv boli, protiv alergije i bez paracetamola. Pinceta će vam dobro doći, kao i sterilna fiziološka otopina. Ne spadaju baš u prvu pomoć, ali nisu ni daleko: tablete za pročišćavanje vode mogu vam spasiti putovanje, a ne zauzimaju puno mjesta.

Na kraju, prije nego što pozatvarate torbe, vratite se svome brižno sastavljenom popisu i prekrižite svaku stavku nakon što ste provjerili da je stvarno u torbi. I to je to...

Sretan put!

  Bolna leđa i nezdrava hrana: 7 grešaka koje trebate izbjeći kada planirate road trip po SAD-u Američke planine +0 Američke planine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju