U mnogim zemljama, a od neki dan i u Hrvatskoj, stanovnici ne smiju napuštati mjesto prebivališta, osim onih čija zanimanja i situacije zahtijevaju izdavanje posebne dozvole. Želite li se vratiti svojim kućama i najmilijima, morate putovati radi posla ili u potrebi civilne zaštite, dozvole ćete morati zatražiti online ili od svojeg poslodavca ako se radi o službenom putu.

Na mjesec dana zatvoren je i autobusni kolodvor za cjelokupan javni prijevoz unutar zemlje, kao i za prethodno ukinut međunarodni, a isto vrijedi i za vlakove.

Ljudi koji rade na kopnu i žive na otoku bit će također ograničeni u putovanjima. Na trajekte koji plove s kopna na njihov otok ili međuotočnim prugama moći će se ukrcati samo građani s otočnim iskaznicama ili potvrdom o stalnom prebivalištu na otoku te radnici javnih i komunalnih službi, kao i teretna vozila registrirana u Hrvatskoj koja će im prevoziti potrepštine i hranu.

I aviokompanije su smanjile svoj promet, neke su ga potpuno ukinule, dok se druge trude učiniti što sigurnije putovanje onima koji se u njega moraju upustiti jer sigurno putovanje, pogotovo u današnje vrijeme, nije potreba, nego nužnost.

Aviokompanije se pri tome trude balansirati između potreba putnika i raznih operativnih izazova koje uzrokuju restrikcije ulaska u mnoge zemlje svijeta. Tako na posebnoj stranici Qatar Airwaysa posvećenoj ovoj globalnoj krizi možete saznati kako se ponašati i kako bez straha od zaraze putovati, ali i saznati svakodnevne novosti vezane za koronavirus i zabrane ulaska u pojedine zemlje.

Na stranici uz pomoć koje ćete ''bezbrižno putovati'' putnici se mogu informirati o higijenskim uvjetima i pravilima ponašanja u avionu i u zračnim lukama, ali i o tome kako u zadnji tren promijeniti termin putovanja

Aviokompanije se, kao i svi mi, prilagođavaju situaciji i svakodnevno donose nove upute kako postupiti u određenoj situaciji. Stoga prije putovanja svakako provjerite je li država u koju trebate putovati uvela bilo kakve restrikcije kako biste izbjegli neugodnosti u zračnoj luci prilikom prijave na let.

No nitko nas ne može spriječiti da sada o putovanjima maštamo, a putujemo kasnije.

Šetnja pješčanim plažama Zanzibara, izležavanje ispod palme na Baliju, istraživanje Australije ili Novog Zelanda ili pak toliko željeni posjet Tajlandu morat će pričekati neka bolja vremena, a u ovom trenutku zbog nepredvidivosti situacije u kojoj se svi nalazimo nitko ne zna kada bi točno ona trebala doći.

Većina aviokompanija izašla je u susret svojim putnicima i nude odgodu letova za ožujak i travanj uz vaučere koje možete iskoristiti unutar godine dana. Qatar Airways pruža mogućnost promjene datuma putovanja za sve izdane karte s datumom putovanja do 30. rujna 2020., promjenom rezervacije najkasnije tri dana prije polaska.

Ako u tom trenutku ipak ne znate datum novog putovanja, možete preuzeti vaučer kojim kasnije, kada za to bude prilike, možete rezervirati putovanje. Spomenuta aviokompanija vaučer izdaje za sve karte kupljene do 30. rujna 2020. s datumom putovanja do 30. rujna 2020.

Sigurno putovanje uvijek je bilo najpoželjnije, no osim vremenskih nepogoda i tehničkih komponenti, aviokompanije se danas suočavaju s novim izazovima, i to onim nevidljivim i neopipljivim, te se trude kako bi naše putovanje bilo sigurno i kad je o tome riječ.

Dobro je znati ako ste ipak primorani putovati da Qatar Airways za svoje putnike redovito dezinficira kabine zrakoplova, slušalice, deke i posteljinu, posuđe i pribor za jelo te ih pakira zasebno kao i inače, a zrak u kabinama pročišćava se HEPA filtrima koji uklanjaju 99,97 % virusnih i bakterijskih kontaminanata, sve kako bi zaštitili svoje putnike od virusa koji je poharao svijet. Ovakva će se praksa, čini se, nastaviti još dugo nakon završetka borbe s koronavirusom.

Putnici u Međunarodnoj zračnoj luci Hamad provjeravaju se termičkim skenerom kako bi se identificirali bilo koji simptomi, ali se i upozoravaju na odgovorno ponašanje. Ista pravila vrijede na zemlji i u zraku.

Stoga se pridržavajte uputa nadležnih, ostanite doma ako baš ne morate putovati kako bismo što brže svi mogli uživati u destinacijama iz snova diljem svijeta. Budući da trenutačno nije najbolje vrijeme za putovanja, možemo samo maštati iz topline svog doma, a inspiraciju potražite u našoj galeriji mjesta koja ćete možda uskoro posjetiti. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju