Prekrasna zlatna ravnica uokvirena mrkim Papukom, Krndijom i Psunjem, divni ljudi koji će vas ugostiti najbolje na svijetu, izvrsna hrana, vina svjetskoga glasa, stari slikoviti gradovi i moderne točke za turiste. Dan ili vikend u Požeško-slavonskoj županiji odlična je ideja i iskustvo koje ćete dugo pamtiti. I željeti još. Dolazite li sa zapada prva će vam točka biti dražesni Lipik i jednako ljupki Pakrac, nastavite do Požege i obiđite i Kutjevo i Pleternicu. I obavezno se negdje izgubite i otkrijte samo svoj, skriven dio zlatne, tople i gostoljubive Slavonije.

Topla dobrodošlica

Sa sedamdesetak prekrasnih konja Državna ergela Lipik jedna je od najvećih atrakcija u ovom dijelu Europe. Ergelu je 1843. godine osnovao grof Izidor pl. Janković i to za potrebe bečkog dvora, po istom principu kao što je u Windsor Grey stvoren za potrebe engleske kraljevske obitelji. Od kraja prošle godine tradicija uzgoja lipicanaca je na UNESCO Reprezentativnom popisu nematerijalne baštine čovječanstva. U ergeli je trenutačno 84 grla, kojima se gradi novi dom u neposrednoj blizini sadašnje, zaštićene staje. Vožnja fijakerom zaštićenim stoljetnim perivojem u središtu grada neponovljivo je iskustvo.

Sljedeća stanica neka vam bude Pakrac s atraktivnim gradskim baroknim središtem i Gradski muzej Pakrac u kojem možete doznati kako se unutar nekadašnjih zidina Starog grada Pakraca od 1256. do 1260. u prvoj hrvatskoj kovnici novca kovala jedna od najraširenijih i najstabilnijih srednjovjekovnih moneta. Bio je to banski denar, danas poznat kao slavonski banovac.

Od prapovijesti do virtualne stvarnosti

Prošećite baroknim centrom Požege, pogledajte impresivnu zgradu knjižnice i biskupije te Katedralu Svete Terezije Avilske i svakako posjetite Požešku kuću. U tom multimedijalnom prostoru prošetat ćete kroz bogatu povijest grada, a 'pijani' bicikl pokazat će vam i prirodna bogatstva Požege. Izazovite na dvoboj baruna Trenka i zavirite u lonac starih Požežana.

Nekad je ovdje bilo Panonsko more, a Papuk je bio otok, dio slavonskog arhipelaga. Kako je to izgledalo prije više od 16 milijuna godina kad su tu živjeli morski psi, kitovi, dupini i morske medvjedice, saznajte u Kući Panonskog mora u Velikoj.

U Pleternici je početkom godine otvoren Muzej Bećarca, vjerojatno najzabavniji muzej kod nas. Saznajte više o kulturi i tradiciji Slavonije, Baranje i Srijema kroz 400 bećaraca, prođite kratki tečaj šokačkog kola, okušajte se u bećarskim karaokama, snimite svoj bećarac u pravom studiju i razgovarajte s robotom bećarušom.

Čips od šarana, tačkrle i čvarci

Kada krenete u Slavoniju, budite gladni. Poznata po svojim gastro specijalitetima, Požeško-slavonska županija će vas najbolje ugostiti za stolom. Domaći čvarci, specijaliteti od domaće slavonske svinje, kobasice i slaninska ruža, smuđ, čips od šarana, knedle od šljiva, rezanci s makom i tačkrle samo su dio onoga što morate kušati. S nagrađivanim OPG-ovima, tradicijskim gospodarstvima i obiteljskim restoranima ne možete pogriješiti, a ako ste u blizini, svratite u restoran Zlatni lug u Požegi ili restoran Schön blick u Vetovu u kojima će vam nepce biti više nego zadovoljno. (ovdje možete i prespavati

Svijet graševine

Kutjevačko vinogorje najpoznatije je od tri vinogorja Požeško-slavonske županije zbog kojih je i možemo zvati Svijetom graševine. Kutjevom, vinskom prijestolnicom županije, prolazi paralela 45,3, ista ona koja se proteže najznačajnijim svjetskim vinorodnim područjima. Obiđite Kutjevački podrum iz 1232. godine u kojem je, kažu, jednom prilikom "zapela" i Marija Terezija, a gotovo pješice možete obići još tridesetak ambijentalnih vinarija kao i svjetski poznatu vinariju Krauthaker koja je u susjedstvu, i dodati svom izletu još malo hedonizma.

Kilometri outdoor avanture

Sve spomenuto možete obići biciklom jer je ovaj kraj idealan za obilaske biciklom. Nudi odličnu biciklističku infrastrukturu, ravničarske terene pogodne za početnike i rekreativce, ali i obiteljsku vožnju, šumovite predijele i zahtjevne brdske uspone savršene za utrke u brdskom biciklizmu poput onih na Papuku, a bicikl možete unajmiti. Više je od 30 biciklističkih ruta na tri područja Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, svaka staza upisana je na interaktivnom vodiču dostupnom na webu Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, a tamo je i Bike vodič Požeško-slavonskom županijom s najjačim turističkim adutima i atrakcijama…

Slavonski zen: 10 vikend-ideja za resetiranje u brdima i dolinama na istoku Lijepe Naše Planinarski dom Jankovac Papuk - 4 Adrenalinski park Duboka, Papuk - 1 +9 Park prirode Papuk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju