Kaba ili Ćaba glavno je svetište muslimana, a nalazi se u Meki u Saudijskoj Arabiji. Riječ je o kockastoj građevini dugačkoj 12, širokoj 10 i pol i visokoj oko 15 metara, koja je okružena Mesdžidul-haramom ili najvećom džamijom na svijetu.


Muslimani je smatraju središtem svijeta i najsvetijim mjestom na Zemlji, pa ne čudi što se prema njoj okreću tijekom molitve (namaza). Oni vjeruju da se iznad zemaljske Kabe nalazi još sedam nebeskih Kaba, a sve one stoje ispod Alahova prijestolja.

Prema Kabi su okrenute i sve džamije na svijetu, točnije prema crnom kamenu Hadžaru, koji je uzidan u jugoistočni dio građevine.

Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 3 Kaba, najsvetije mjesto muslimana u Meki u Saudijskoj Arabiji - 3 (Foto: Shutterstock)

Hadžar se smatra kamenom temeljcem prema kojem se iskazuje poštovanje – ljube ga i dodiruju tijekom hodočašća u Meku (hadža). Naime, dužnost je svakog muslimana posjetiti Meku i Kabu barem jednom u životu.

Prema legendi, Kabu su podigli prorok Ibrahim i njegov sin Ismail prije otprilike pet tisuća godina. Kaba je tada imala samo četiri zida, bila je bez krova i imala otvor na istočnom zidu kroz koji se ulazilo u taj sveti prostor i izlazilo iz njega.

Danas ima jedna vrata koja su izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja se rijetko kad otvaraju. Kaba je izgrađena od kamena i mramora, a preko nje je stavljena kisva, odnosno prekrivalo od crnog brokata na kojem su izvezeni stihovi iz Kur'ana.

Dom Zlatnog hodnika, vrtova nevjerojatne ljepote, ali i ureda lokalnih birokrata Palača Aljaferia, Španjolska - 9 Palača Aljaferia, Španjolska - 2 Palača Aljaferia, Španjolska - 3 +5 Palača Aljaferia, Španjolska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju