Tražite li mjesto u susjedstvu koje je otvoreno za kupanje i opuštanje u prirodi tijekom cijele godine, mađarsko jezero Hévíz moglo bi vam ispuniti očekivanja. Smješteno u blizini Balatona, uz sjevernu padinu planine Keszthely, u središtu grada Hévíza ili na otprilike dva sata od Zagreba, dočekat će vas najveće termalno jezero u Europi, s površinom od 47.500 kvadratnih metara.

Osim toga, Hévíz je jedno od najvećih biološki aktivnih prirodnih termalnih jezera na svijetu. Tresetni mulj, prirodno blato koje pojačava učinke ljekovite vode s blagotvornim magnezijem, sumporom i kalcijem jedan je od razloga zbog kojeg je jezero poznato po zdravstvenom turizmu, u kojem su uživali još i drevni Rimljani. Jezero dubine od 38 metara razvilo se u istom razdoblju kao i Balaton i datira od prije 20 do 22 tisuće godina.

Budući da voda neprestano cirkulira, u potpunosti se obnavlja svaka tri dana, a njezinu kvalitetu Mađari marljivo kontroliraju. S obzirom na to da se temperatura vode nikada se ne spušta ispod 24 - 26 °C, a ljeti se kreće u rasponu od 33 do 35 °C, posjetitelji onamo dolaze tijekom cijele godine. Voda koja teče pruža finu masažu, a kondenzirana para koja se skuplja nad jezerom zimi predstavlja prirodni inhalator. Opuštanju doprinosi i idilična vegetacija: ljiljani, lotos, ginko biloba i japanske magnolije čine spektakularan prizor.

Jezero Nyos - 2 Zanimljivosti Opasnost na dnu: Ubojito jezero koje je otrovnim plinom ugušilo više od stotine ljudi

Glavni ulaz u jezero čuvaju dva kerubina koje je dala izraditi obitelj Feštetić na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a prema legendi, ako netko prođe između njih bez ljubavi u srcu, kerubini će progovoriti.

Na ulazu ćete dobiti narukvicu s čipom koja će vam poslužiti za ormariće u kojima možete ostaviti stvari. U sredini jezera nalazi se paviljon s platformama za sunčanje; na raspolaganju vam je nekoliko dubokih bazena u koje se ulazi stepenicama.

Osim toga, odabrati možete i jedan od wellness tretmana ili svijet saune, a detalje možete doznati na njihovoj stranici. 

Uvijek dobre "europske" ideje: Pet odličnih road tripova Starim kontinentom Road trip - 1 Road trip - 2 Road trip - 3 +1 Road trip - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju