Budimpešta je čudo od grada! Genijalni noćni klubovi, najveći spa u Europi (toplice Szechenyi), najstarija podzemna željeznica u kontinentalnoj Europi, prelijepi parkovi, vidikovci, šetnice, kao i muzej u kojem možete igrati fliper do mile volje - samo su neke od zanimljivosti koje će vas dočekati u susjedstvu. I to samo iznad zemlje, a ispod se krije podzemni labirint špilja kojih ima više od dvjesto. Špilje su nastale kao posljedica geotermalnih izvora u okolici. Mnoge od njih otvorene su javnosti, pa posjetitelji mogu ići na vođenu speleološku turu.

Ispod Budimskog dvorca, dvorskog kompleksa mađarskih kraljeva (u kojem se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte i terasa s koje se pruža predivan pogled na grad) skriva se mračna atrakcija - Labirint. Danas idealno sklonište od vrućeg ljetnog sunca, u Srednjem vijeku je služilo kao zatvor, a u 16. stoljeću i kao turski harem da bi tijekom Drugog svjetskog rata ondje liječili ranjenike. Zidovi od armiranog betona služili su tada kao zaštita od bombi. 

Széchenyi Putovanja Kamo na kupanje? Otkrijte genijalna termalna carstva u susjednoj Mađarskoj

Kao turistička atrakcija Labirint je otvorio svoja vrata 1984. godine, kada su posjetitelji između vrzmanja pod zemljom mogli odmoriti i uz kakvu filmsku projekciju. Popularna je i priča da je Labirint tijekom 15. stoljeća bio i zatvor u kojem je neko vrijeme čamio Vlad Tepeš, poznatiji kao Grof Drakula jer ga je u zatočeništvu držao mađarski kralj Matija Korvin. Bez obzira na to što se radi samo o mitu, dio Labirinta posvećen je strašnome grofu. 

Fliper - 2 Putovanja Platiš ulaznicu, igraš cijeli dan: Jedinstveni muzej flipera koji se skriva u podrumu stambene zgrade u Budimpešti

Dok je nekima cijena od oko osam eura pretjerana, drugi su baš uživali istražujući podzemlje i razgledavajući slike na zidovima, lutke u kostimima Fantoma Opere i Drakulin kutak s kovčegom. Najjeziviji dio je "Labirint tame" s užetom koji olakšava snalaženje u mrklom mraku. U Labirintu možete provesti sat ili dva hodajući, a ako se pogubite i malo dulje – no snalaženje ne bi trebalo biti problem jer strelice pokazuju put. Prije 12 godina Labirint je preuređen, a turisti ga danas opisuju kao zanimljivim, užasnim, zbunjujućim... kakav je doista, najbolje je da se uvjerite sami. 

Istražujemo susjedstvo: Kuća na Balatonu koja ima sve za pravi odmor na 2 sata od Zagreba Balaton View Apartment - 2 Balaton View Apartment - 3 Balaton View Apartment - 4 +2 Balaton View Apartment - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju